Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Helft bestuurders Brancheorganisatie stapt op

Het rommelt in het bestuur van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Drie van de zes bestuursleden hebben hun bestuurstaken neergelegd nadat leden in een motie hadden gevraagd om een andere verdeling van bestuursprofielen. Aanleiding daarvoor is een nieuw bestuursmodel waarin de drie, volgens een meerderheid van de leden, niet zouden passen.
<p>Volgens de drie opgestapte bestuursleden ontbreekt er een breed gedragen visie op de toekomst van de Branchevereniging.</p>
Volgens de drie opgestapte bestuursleden ontbreekt er een breed gedragen visie op de toekomst van de Branchevereniging. - Foto: ANP

De opgestapte leden hebben hun vertrek in een brief aangekondigd. Het gaat om Kristel Akerboom (De Kinderhaven B.V.), Yde Dragstra (KomKids B.V.) en Christien van Wijk (SKE Kinderopvang). Zij vinden dat de motie van de leden indiceert dat zij ernstig tekort zouden schieten. Op deze manier kunnen ze niet langer effectief bijdragen aan het bestuur van de vereniging, schrijven de drie.

Bestuursprofielen

In de nieuwe bestuursopzet van de Brancheorganisatie vertegenwoordigt ieder bestuurslid een profiel. De drie bestuursleden die nog wel aanblijven, zijn drie weken geleden voor zo’n specifiek profiel gekozen. Dit zijn Jelmer Kruyt (Koningskinderen) op politiek en lobby, Jeroen Nusteling (SDK Kinderopvang) op besturing en ondernemerschap en Sebastiaan Dekker (4Kids) op gastouderopvang.

Vertegenwoordiging

In de algemene ledenvergadering van november is het nieuwe bestuursmodel, inclusief profielen, door de leden aangenomen. Hierdoor ontstonden 3 nieuwe vacatures. De drie (inmiddels) opgestapte bestuursleden werden op de overige drie profielen ingedeeld: kwaliteit en vakinhoud, financiën en bedrijfsvoering, en HRM en opleidingen. Een aantal leden bleek ontevreden over de snelheid waarmee de bestuursprofielen werden ingevuld. Ook zou een deel van de leden zich niet voldoende vertegenwoordigd voelen.

Kwetsende woorden

Akerboom, Dragstra en Van Wijk wilden juist blijven zitten in het belang van de continuïteit van het bestuur. Ook omdat er in mei nog een bestuursvoorzitter gekozen moest worden. De laatste ALV leverde echter veel discussie op onder de aanwezigen. Volgens de drie opgestapte bestuursleden zijn er ‘kwetsende woorden gesproken’ en ‘ontbreekt er een breed gedragen visie op de toekomst van de Branchevereniging’.

Voorzitter van de Brancheorganisatie Marielle Rompa reageert binnenkort op de ontstane onrust binnen het bestuur.

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Geachte heer/mevrouw Keijser en Bakker, 

    Als lid ontvang ik enkele malen per week van de Branche Organisatie Kinderopvang nieuwsberichten. Ook hierover zijn de leden geïnformeerd, zowel via de mail, als extra Algemene Leden Vergaderingen.  Misschien heeft u uw juiste emailadres niet aan uw brancheorganisatie doorgegeven?
    Met vriendelijke groet,
    Carlien Langelaan

  3. Ik ben maar een kleine ondernemer en betaal best veel aan deze club. Ik heb eerlijk gezegd al langer niet zo’n vertrouwen in deze organisatie. Heb ook het idee dat er voor de kleine ondernemer niet zo veel gedaan wordt door deze mensen. De nieuwsberichtgeving op kinderopvangtotaal is eerlijk gezegd actueler en lees ik veel vaker dan op de site vd brancheorganisatie. Maar dat is mijn mening.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.