Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hbo-studenten als pm’er in de kinderopvang: ‘Een waardevolle bijdrage’

Velen zijn er niet van op de hoogte, maar (een deel van de) hbo-studenten is bevoegd om te werken in de kinderopvang. Voor werkgevers zijn studenten interessant voor het invullen van gaten in de roosters. Voor studenten is een dergelijke bijbaan leuk omdat het goed verdient, ze zich flexibel kunnen laten inroosteren én ze werkervaring opdoen in het werkveld waar zij later terechtkomen. Win-win dus!
Beeld: AdobeStock

Te weinig studenten zijn hiervan op de hoogte, terwijl deze groep veel potentie heeft, zegt Davina Koudijs. Namens Kinderopvang werkt! lanceerde zij een campagne om studenten te laten zien dat een bijbaan in de kinderopvang meer oplevert dan in de supermarkt. Ook niet alle kinderopvangorganisaties zijn op de hoogte van deze mogelijkheid. Studenten in hun derde of vierde jaar van een hbo-opleiding waar opvoeding en ontwikkeling van kinderen deel van uitmaken, kunnen aan het werk als pm’er. Hebben ze vijftig procent van hun studiepunten binnen (meestal derdejaars), dan mogen ze aan de slag in de bso, gaat het om driekwart dan kunnen ze ook in het kinderdagverblijf werken (meestal vierdejaars).

Personeelstekort terugdringen en meer nieuwe kennis

Koudijs zette namens Kinderopvang werkt! de campagne op om studenten te werven. ‘Met het huidige personeelstekort zijn we op zoek naar mensen die snel inzetbaar zijn. Daarom hebben we een specifieke campagne gericht op studenten, een groep met potentie.’ Anders dan in de supermarkt hebben studenten een bijbaan die relevant is voor hun opleiding. Het betaalt beter en ze kunnen zich flexibel laten inroosteren. Daarnaast leveren ze een waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen. Voor studenten die later het zwaardere werk willen doen, zoals in de jeugdzorg, is de kinderopvang een mooie basis.’

Voor een kinderopvangorganisatie is het een mogelijkheid om het personeelstekort terug te dringen, vindt Koudijs. ‘Maar ook komt er op deze manier nieuwe kennis de organisatie binnen. En lukt het om deze studenten te behouden na afloop van de studie, dan draagt het bij aan de kwaliteit van de opvang. Ook het vullen van de flexpool is met deze doelgroep makkelijker.’

Werkervaring

Bij KindeRdam zijn ze vorige zomer begonnen met het inzetten van studenten. Britt Strormann, HR-adviseur en verantwoordelijk voor recruitment en werving: ‘Natuurlijk is het personeelstekort een belangrijke reden, maar ook willen we als maatschappelijke organisatie studenten werkervaring op laten doen in het werkveld waar ze later actief willen zijn. Ze leren hier niet alleen uit een boek, maar zien direct hoe het er in de praktijk aan toe gaat.’ KindeRdam heeft tien hbo- studenten met een nulurencontract in dienst en ze hebben. Daarnaast zijn er bijna dagelijks studenten aan het werk via het uitzendbureau.

De studenten geven zelf aan hoeveel ze willen werken, wanneer en op welke locatie. In de praktijk werken ze meestal vijf à zes uur per week op een bso-locatie, waardoor ze ’s ochtends hun onderwijs kunnen volgen. Een volle dag op een kinderdagverblijf is vaak niet haalbaar. KindeRdam ziet veel meerwaarde van deze studenten. ‘Onze huidige pm’ers zijn vaak mbo-geschoold, een hbo-student brengt nieuwe en andere inzichten mee naar de werkvloer.

Lees het volledige premiumartikel uit Management Kinderopvang nr. 2, 2023 hier verder >>

Lees hier online alle artikelen uit Management Kinderopvang nr. 2, 2023 >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.