Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Hard geluid veroorzaakt paniek bij baby, geen rust’

Een video is viraal gegaan waarin te zien is hoe een vader zijn baby ‘troost’ door een ‘Ommm’ geluid te maken. Kinderarts Nils Bergman en zijn vrouw Jill zien geen rust maar paniek ontstaan bij de baby.
1wiegendood.jpg
Hij ‘overwelmt haar met een erg hard geluid’

Dat meldt Vakblad Vroeg.

Terwijl de vader in het filmpje met ‘Ommm’ zijn baby probeert te troosten, zie je hoe de baby binnen een split second rustig wordt, stopt met huilen en doodstil blijft liggen. Kinderarts en neonatoloog Nils Bergman en zijn vrouw Jill, lerares in Kangaroo Mother Care, analyseerden de video en keken wat er gebeurt.

Staat van paniek

Nils Bergman ziet achtereenvolgens hoe de baby schrikt, haar armpje en vingertjes sterkt om contact te zoeken, in een staat van paniek raakt (het ‘alarmcentrum wordt geactiveerd’) en uiteindelijk in een freeze-reactie doodstil blijft liggen. Aan het einde van de video zoekt de baby oogcontact, nog steeds angstig volgens de arts.

Geen oogcontact

Jill Bergman ziet ook een paar opvallende dingen: de vader kijkt niet naar de baby, maakt geen oogcontact en reageert niet op de vragende armpjes. Hij ‘overwelmt haar met een erg hard geluid’, terwijl de baby zich dissocieert en haar oogjes sluit. Ook ziet Jill hoe de ademhaling van de baby versnelt, wat duidt op paniek. ‘Ik denk dat de baby in een staat van paniek is’, laat Jill weten in de analyse.  ‘Het is alsof ze getraind is om haar mond dicht te houden.’

Geen standaardrecept

De conclusie van het echtpaar: Zelfs met de beste bedoelingen maken volwassenen fouten en interpreteren ze de gevolgen soms verkeerd. Gebruik geen standaardrecepten die zouden moeten werken, maar kijk naar wat een baby voelt, nodig heeft en zonder woorden communiceert.

Facebook

Inmiddels heeft de vader op Facebook een reactie toegevoegd aan zijn video. ‘Nu meer dan 22 miljoen mensen het filmpje gezien hebben, komen er steeds meer vragen of dit elke keer werkt. Daar geloof ik niet in, daarnaast gaat het er niet om of het ‘werkt’. Het gaat om onze engel, die zelfacceptatie oefen door zelfexpressie. (…) We maakten dit geluid toen ze nog in de baarmoeder was, en ze is geboren in onze woonkamer terwijl boeddhistische monniken aan het chanten waren op YouTube. PS.: Haar moeder is geboren in Thailand.’

Dat baby’s huilen is normaal. Baby’s huilen gemiddeld twee uur per dag in de eerste twee weken na de geboorte. Vanaf zes weken is er een kleine huilpiek van twee uur en 15 minuten per dag. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.