Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Halve’ school als wapen tegen krimp

Krimp

De Friese gemeente Littenseradiel wil basisscholen opsplitsen in een onderbouw- en een bovenbouwschool. Met zulke ‘halve’ scholen behoudt, ondanks het feit dat er steeds minder mensen op het platteland wonen, elk dorp toch een eigen school. Dat maakte de gemeente Littenseradiel donderdag bekend.

Voorzieningen plattegrond
Het ene dorp krijgt dan een school voor de groepen 1 tot en met 4, het andere dorp een school voor de groepen 5 tot en met 8. Het idee is één van de mogelijke maatregelen om de daling van het voorzieningenniveau op het platteland tegen te gaan. Vooral plattelandsgemeenten krijgen de komende jaren te maken met krimp, waardoor sportvoorzieningen, dorpshuizen, kinderopvang en onderwijs onder druk komen te staan.

Onder- en bovenbouw
Littenseradiel telt nu 19 basisscholen in 17 dorpen. Tien scholen hebben 50 of minder leerlingen. Voor die scholen zou de splitsing in onder- en bovenbouw een oplossing kunnen zijn. Uit onderzoek door de onderwijsinspectie blijkt dat kleine scholen relatief vaker als ‘zwak’ worden aangemerkt.

Bron: ANP
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.