Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Afspraken om thuiszitten kinderen tegen te gaan

De gemeenten Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht hebben concrete afspraken gemaakt met scholen om het aantal kinderen dat thuiszit terug te dringen. Dat meldde het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
Thuiszitterspact.jpg
Afgelopen zomer werd het zogeheten 'Thuiszitterspact' ondertekend. - Foto: ANP

De gemeenten en acht samenwerkingsverbanden willen het aantal thuiszitters jaarlijks met minimaal 25 procent omlaag brengen. 8000 leerplichtige jongeren krijgen geen onderwijs. Een groot deel daarvan, 4200, komt uit de vier bovengenoemde steden. Het doel van de afspraken is dat deze 4200 thuiszitters in 2020 niet langer dan drie maanden thuiszitten zonder onderwijs.

Lees hier ‘Kamerbrief over cijfers leerplicht en aanpak thuiszitters‘.

Sneller hulp

Scholen krijgen een stem in het besluit om een leerling vrij te stellen van de leerplicht. Te veel kinderen en jongeren die geen passend onderwijs kunnen vinden, doen nu, volgens de betrokken partijen, te snel een beroep op deze noodgreep.

De betrokken partijen zorgen ervoor dat deze jongeren sneller hulp vanuit de zorg krijgen, dat het leerlingenvervoer goed geregeld wordt en dat er meer aandacht komt voor preventie.

Passende plek

Duizenden kinderen met lichamelijke of psychische problemen zitten thuis omdat ze geen passende plek in het onderwijs kunnen vinden. De gemeenten willen ervoor zorgen dat het aantal leerlingen dat is vrijgesteld van onderwijs vanwege deze problemen jaarlijks met 10 procent daalt.

De gemaakte afspraken zijn een uitwerking van het Thuiszitterspact.

Afgelopen zomer werd het zogeheten ‘Thuiszitterspact‘ ondertekend. Voormalig kinderombudsman Marc Dullaert werd aangesteld als ‘aanjager’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.