Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote lokale verschillen in groei en krimp kinderopvang

Krimp

Driekwart van de kinderopvangondernemers heeft dit jaar te maken met krimp. Adviesbureau Buitenhek onderzocht de groei- en krimpcijfers in de kinderopvang van het jaar 2011 en vergeleek ze met 2010. Opvallend is dat er per regio grote verschillen zijn.

Verschillen
De totale volumegroei in de kinderopvang in 2011 bedroeg slechts 1 procent. De dagopvang groeide, de bso groeide behoorlijk maar de gastouderopvang nam een sterke krimp voor haar rekening in 2011 van 15 procent. Utrecht is de gemeente waar kinderopvang (zowel dagopvang, bso als gastouderopvang) het meeste groeide met 936 extra toeslaguren vergeleken met 2010. Daar stond aan de andere kant wel 820 uur krimp tegenover. Opvallend is ook de groei van kinderopvang in Haarlem met een relatief klein krimpcijfer. De gemeente Amstelveen en ‘s-Hertogenbosch konden in 2011 ook hoge groeicijfers presenteren.

Dagopvang
Aan de andere kant staan gemeenten als Rotterdam, Dordrecht, ‘s-Gravenhage en Schiedam die juist te maken hadden met de meeste krimp van toeslaguren in de kinderopvang in 2011 ten opzichte van 2010. Buitenhek maakte een analyse per opvangsoort. In de dagopvang bijvoorbeeld zijn slechts 13 gemeenten verantwoordelijk voor de helft van de groei van dagopvang. Dit zijn Spijkenisse, Groningen, Tilburg, Hoorn, Alkmaar, Amstelveen, ‘s-Hertogenbosch, Eindhoven ‘s-Gravenhage, Haarlem, Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.

Buitenschoolse opvang
In de buitenschoolse opvang namen tien gemeenten een kwart van de groei van buitenschoolse opvang op zich (onder andere Nijmegen, Arnhem en Haarlemmermeer). Verder zijn er nog opvallende gemeenten waar de bso opvallend sterk groeide (o.a. Deventer en Noordwijkerhout) of juist opvallend kromp (Pekela, Leeuwarderadeel en Appingedam). In de vier grootste steden van Nederland daalde de gastouderopvang opvallend sterk, zowel voor 0-4 kinderen als 4-12 kinderen.

Prognose Kabinet
Buitenhek concludeert dat de prognose van het kabinet voor kinderopvang volledig achterhaald is. Zij zagen een groei in de dagopvang van 4 procent en in de bso van 9,4 procent. In een eigen prognose schatte Buitenhek een totale krimp in de kinderopvang in de periode 2010-2014 van 9 procent. De prognoses per opvangsoort van Buitenhek liggen bijna allemaal op schema. Alleen de krimp in de bso is door hem onderschat. Buitenhek en minister Kamp hebben ook een andere voorspelling voor de kostenstijging voor ouders (75 om 55 procent).

Bekijk alle cijfers op Buitenhek.nl >>

Bron: Buitenhek
Foto: Stock.xchng

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.