Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grappig broodje wint het van wit brood

Kinderen eten het liefst wit brood, maar door volkoren brood op een aantrekkelijke manier te presenteren, kiezen ook kinderen liever voor gezond.
Kinderen aten bijna twee keer zo veel volkoren broodjes als dit broodje een grappige vorm had.
Kinderen aten bijna twee keer zo veel volkoren broodjes als dit broodje een grappige vorm had. - Foto: Free Images

Als kinderen kunnen kiezen tussen volkoren of wit brood, kiezen ze vaak voor het laatste. Dat is jammer, want in volkoren brood zitten meer gezonde stoffen dan in wit brood. Onderzoekers van de Wageningen University en Food & Biobased Research zochten uit wanneer volkoren brood het wel zou winnen van wit brood. Zij boden het brood in grappige vormen (visjes, hartjes of handjes) aan tegenover de standaard vorm van wit brood. Dat werkte. Kinderen aten bijna twee keer zo veel volkoren broodjes als dit broodje een grappige vorm had. Dit meldt Vakblad Vroeg.

Nudging

Kinderen gaan juist minder volkoren brood eten als volwassenen steeds benadrukken dat dit type brood goed voor ze is. Bij kinderen roept dit de associatie ‘dit is minder lekker’ op. Het stimuleren van gezonde voeding door het op een aantrekkelijkere manier aan te bieden heet nudging. Dat betekent op een slimme manier de keuze van mensen beïnvloeden zonder hun keuzevrijheid te beperken.

Het onderzoek

De onderzoekers gingen op 12 basisscholen en met 1113 kinderen aan de slag. Per klas werd bijgehouden hoeveel broodjes er werden gegeten. De kinderen aten gemiddeld bijna drie broodjes, 76 procent bestond uit wit brood. Als het volkoren broodje een grappige vorm had, aten de kinderen bijna twee keer meer volkoren broodjes dan wanneer dit niet het geval was.

Lees meer over het onderzoek van de Wageningen University >>

Het Voedingscentrum richt haar pijlen op de kinderopvang. Dat is niet voor niets. ‘De invloed die de kinderopvang heeft op het eetgedrag van kinderen, kan substantieel zijn’, zegt een woordvoerder. Toch is er ook in de kinderopvang nog vaak sprake van misverstanden op het gebied van voeding. Wat is wel gezond en wat juist niet? Een paar voorbeelden >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.