Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GOAB-budgetten 2022 en voorlopige budgetten 2023 bekend

Deze week ontvangen gemeenten de definitieve beschikking 2022 en de voorlopige beschikking 2023 van het GOAB-budget (Gemeentelijk Onderwijs Achterstanden Beleid). Uit het GOAB-budget bekostigen de gemeenten (onder meer) de Voorschoolse Educatie. Hoeveel krijgt iedere gemeente?
spaarpot geld
Beeld: Picture Alliance

In september ontvangen gemeenten de voorlopige beschikking van het jaar erop en de definitieve beschikking van het lopende jaar. Het Ministerie van OCW baseert de budgetten op de achterstandsscores van twee en drie jaren daarvoor.

Een overzicht van de bedragen per gemeente vind je op de site van het Ondersteuningstraject >>

Toelichting

Een toelichting op de beschikkingen, bijvoorbeeld over de bestedingsmogelijkheden en de verantwoording van de middelen, vind je in de kennisbank op de site van het GOAB. Hier kun je bijvoorbeeld een brochure downloaden die antwoord geeft op de vele vragen die er zijn over de GOAB-financiering.

Prognoses voor 2023

Angelique de Leeuw van De Leeuw Advies maakte in juli van dit jaar al een prognose bekend van de OAB-budgetten per gemeente, waarop soms flinke verschuivingen te zien waren. Zo voorspelde ze een enorme stijging voor de gemeente Houten, wat inderdaad te zien is in het overzicht. De Leeuw zei hierover: ‘De gemeente Houten zat in 2019 nog op een achterstandsscore van 50, die is opgelopen naar 276 in 2021. Vandaar de grote stijging in budget.’ Ook voorspelde ze dat gemeente Gooise Meren flink gekort zou worden in haar GOAB-beschikking, wat wederom klopt.

Bronnen: BK, GOAB

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.