Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gidsen: hoe te handelen bij verontrustende signalen

Als pedagogisch medewerker kun je soms zorgen hebben over een kind door bepaalde signalen. Waar komen die blauwe plekken vandaan? Waarom is dit kind zo bang voor anderen? Wat doe je als je zoiets zorgwekkends signaleert?
kindermishandeling
Beeld: AdobeStock

Onderzoekers van de Belgische hogeschool UCLL ontwikkelden twee gidsen met handvaten. De ene gids gaat over het bespreekbaar maken van verontrustende signalen, de andere over het op een traumasensitieve manier ondersteunen van kinderen, gezinnen en het eigen team.

Stress en trauma onzichtbaar

Stress en trauma bij jonge kinderen zijn meestal onzichtbaar. Ze hebben beperkte mogelijkheden om te vertellen over hoe het met hen gaat. Kinderen zijn daarom aangewezen op hun ‘zorgfiguren’ om hun emoties en stress een plaats te kunnen geven. Zorgfiguren, zoals medewerkers in de kinderopvang, dragen hier een verantwoordelijkheid voor.

Tools en handvaten

Om mensen die met kinderen werken hierin te ondersteunen, ontwikkelde het expertisecentrum Resilient People twee gidsen over het opmerken van en het omgaan met verontrusting. De gidsen bevatten een aantal tools en handvaten die de voelsprieten van mensen die met kinderen werken verscherpen. Denk aan:

  • vijf rode vlaggen om in de gaten te houden
  • een maandelijkse snelle screener om de vinger aan de pols te houden
  • tips om gesprekken met ouders voor te bereiden

Naast de concrete instrumenten en tips, vind je ook enkele algemene aandachtspunten in de gidsen.

Gidsen

Bekijk de gidsen hier:

Gids voor het zien en bespreekbaar maken van verontrustende signalen in de kinderopvang >>

Gids voor het bieden van trauma-sensitieve zorg in de kinderopvang >>

Let op: deze documenten zijn opgesteld door onderzoekers van een Belgische hogeschool. Er wordt in de gidsen dan ook gesproken over andere instanties dan we in Nederland hebben.

Onlangs bleek uit onderzoek van Augeo Foundation dat ongeveer 75 procent van de respondenten weleens een dilemma of belemmering ervaart bij het werken met de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Daarom heeft Augeo een digitaal pakket vol oefenmaterialen over de Meldcode ontwikkeld. Lees hier meer >>

Bronnen: Vakblad Vroeg, Sociaal.net

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.