Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGD: Risicoprofiel zegt niet alles over kwaliteit

Het risicoprofiel en de daarbij behorende kleurvoor een locatie zegt niet alles over de kwaliteit. Dit vindt GGD GHOR Nederland. ‘Het inspectierapport van een locatie zegt meer over kwaliteit dan het risicoprofiel’.
Inspectierapport kwaliteit kinderopvang.jpg
'Code rood hoeft niet meteen te betekenen dat een houder de situatie niet onder controle heeft.' - Foto: Fotolia

Het risicoprofiel van een kinderopvangorganisatie zegt niet alles over de kwaliteit. Als een locatie risicoprofiel rood heeft, betekent dit niet direct dat een houder slecht bezig is of dat de situatie helemaal mis is. GGD GHOR Nederland vindt dan ook dat terughoudendheid geboden is bij het openbaar maken van het risicoprofiel.

Inhoud risicoprofiel openbaar

Onlangs stemde een groot deel van de Kamer voor het openbaar maken van de inhoud van risicoprofielen van kinderopvanglocaties. Dat zou tot meer duidelijkheid moeten leiden over de werkwijze van toezichthouders en de manier waarop zij conclusies trekken over risico’s en kwaliteit. Nu is de inhoud van het risicoprofiel die een locatie krijgt alleen bekend bij de gemeente en de toezichthouder van de GGD. De vraag is: Moeten ouders en instellingen daar ook niet van op de hoogte worden gebracht? De Kamer vindt van wel.

Waarom stemden 141 Kamerleden voor de motie van Voortman (GroenLinks) en Yücel over het openbaar maken van het risicoprofiel in de kinderopvang. Lees meer

Personeelswisseling

In een reactie op deze berichtgeving laat GGD GHOR Nederland weten dat het risicoprofiel meer is dan een weging van wettelijke kwaliteitseisen.  ‘Ook andere factoren zoals personeelswisselingen spelen een rol.’ Een rood risicoprofiel hoeft niet meteen te betekenen dat een houder de situatie niet onder controle heeft. ‘Het is  goed als iemand bij een rood risicoprofiel snel onderzoekt wat er precies aan de hand is en passende actie onderneemt.’

Welke kleur het risicoprofiel van uw locatie heeft (rood, oranje, geel of groen) is afhankelijk van of er zorgen zijn over uw locatie. Lees hier hoe het zit

Inspectierapport

Mensen moeten het risicoprofiel niet zien als afspiegeling van de kwaliteit op een locatie, meldt GGD GHOR Nederland in een reactie. Daarvoor zijn de inspectierapporten bedoeld, die voor iedereen in te lezen zijn op www.lrkp.nl (de website van het Landelijk Register). Niet iedereen vindt deze rapporten echter goed leesbaar en ouders nemen nauwelijks de moeite om de rapporten door te lezen. Zo zijn de inspectierapporten de afgelopen tijd een stuk beschrijvender geworden. Dit jaar start een onderzoek naar uniformiteit en kwaliteit van de inspectierapporten.

Ouders

Om ouders meer inzicht te geven in risico’s en kwaliteit in de kinderopvang, ligt er niet alleen een taak voor de toezichthouder, ook voor de kinderopvangbranche. Dit vindt GGD GHOR Nederland. De toezichthouder reageert ook op houders met vragen: ‘Mocht een houder vragen hebben over zijn of haar risicoprofiel, dan kunnen zij altijd terecht bij de toezichthouder’.

Lees meer over toezicht in de kinderopvang in dit gelijknamige Dossier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.