Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezocht: inspiratieregio’s voor optimale kindontwikkeling

‘De aansluiting tussen onderwijs, kinderopvang, gezondheidszorg en jeugdhulp kan en moet beter.’ Dat vindt de Coalitie onderwijs-jeugd-zorg. De coalitie is op zoek naar tien inspiratieregio’s om met elkaar een lerend netwerk te vormen.
iStock

Om alle kinderen optimale ontwikkelkansen te bieden, hebben 21 landelijke partijen in de kinderopvang, onderwijs, jeugdhulp en ouders de Coalitie Onderwijs-Zorg-Jeugd gevormd. Samen willen ze de aansluiting tussen onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp en -zorg verbeteren, door de vraag ‘Wat heeft het kind nodig?’ door middel van een gezamenlijk leertraject te beantwoorden.

Inspiratieregio’s

Daarvoor zoekt de coalitie tien inspiratieregio’s, om samen een lerend netwerk te vormen en de ontwikkelkansen van kinderen in deze regio’s en gemeenten te vergroten. De inspiratieregio’s moeten in de praktijk al sterk betrokken zijn bij het verbinden van onderwijs, kinderopvang en jeugdzorg. Over een jaar hoopt de coalitie nog eens tien gemeenten/regio’s toe te voegen aan dit netwerk, en over twee jaar nog eens twintig. Daarnaast kan iedereen uit de praktijk kan zich aanmelden als aandeelhouder, om de geleerde kennis en kunde binnen het netwerk te delen.

Visie

De coalitie stelde in het najaar van 2018 een gezamenlijke visie op: samenwerken voor de ononderbroken ontwikkeling van ieder kind. René Peeters, kwartiermaker Onderwijs, Zorg en Jeugd, heeft de coalitie geadviseerd over hoe deze visie kan worden verwezenlijkt. In zijn rapport ‘Mét andere ogen’, dat eind 2018 verscheen, geeft Peeters zeven adviezen om de aansluiting tussen onderwijs, kinderopvang, (jeugd)zorg en jeugdhulp te verbeteren en te versnellen. Naast landelijke activiteiten gaat de coalitie vooral de ontwikkelingen in zogenoemde inspiratieregio’s ondersteunen, waar de adviezen uit het rapport ‘Mét andere ogen’ in de praktijk worden gebracht. Deze regio’s worden intensief gevolgd in hun vorderingen en gevoed door kennis en ervaringen van experts en partners. Lees meer

Voorwaarden

Wat doet de coalitie voor de deelnemende inspiratieregio’s?

  • Faciliteren van al doende leren om op een gestructureerde manier kennis en ervaringen te delen om effectiever te worden in de aanpak;
  • We bieden een digitaal podium om met elkaar te leren;
  • Toegang tot sparringpartners, ervaringsdeskundigen en experts vanuit praktijk, beleid en wetenschap;
  • Iedere inspiratiegemeente of regio krijgt binnen het netwerk een vast contactpersoon die ondersteunt waar nodig;
  • Inzet en gebruik van kennisinstituten/-partners;
  • Faciliteren om te kunnen leren en ontwikkelen.

Als voorwaarden aan de inspiratieregio wordt gesteld:

  • Graag willen leren en inspireren;
  • Wil graag samen bouwen aan het ontwikkelen van een netwerk
  • Gemotiveerd om deel te nemen en mee te werken, zowel op bestuurlijk als uitvoerend niveau.

Coalitieleden

De coalitie bestaat uit: brancheorganisaties kinderopvang BK en BMK, Actiz Jeugd, GGD/GHOR, Ambassadeur Zorglandschap Jeugd, Ouders & Onderwijs, GGZ Nederland, Ieder(in), Jeugdzorg Nederland, LECSO, Ministerie van OCW, Ministerie van VWS, Netwerk leidinggevenden Passend Onderwijs, PO-Raad, Samenwerkingsverbanden VO, Sociaal werk Nederland, VO-Raad, NCJ, NJI, MBO-Raad en bonden (AOB, CNV, AVS).

Gemeenten en/of regio’s die willen meedoen hebben tot 15 september 2019 de tijd om zich aan te melden. Op 1 oktober 2019 ontvangen alle partijen bericht over het meedoen als inspiratieregio/gemeente. Klik hier voor alle informatie rondom de aanmelding

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.