Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geplande investering levert 7000 banen op

Niet alleen de kinderopvang wint als het kabinet definitief besluit 250 miljoen euro extra aan kinderopvangtoeslag uit te geven. Het kabinet draagt daarmee ook bij aan hun eigen doelstelling om de komende jaren 35.000 banen te creëren. Alleen al in de kinderopvang komen er door de investering 7.000 banen bij.
Geplande investering levert 7000 banen op
Foto: ANP

Dit berekende Adviesbureau Buitenhek in opdracht van de Brancheorganisatie Kinderopvang. Door in de kinderopvang te investeren, komen er niet alleen banen in de kinderopvang bij. Het wordt ouders ook gemakkelijker gemaakt om te werken. Dat levert aan directe werkgelegenheid nog eens 6.000 extra banen op. Kinderopvang wordt immers betaalbaarder. Al met al heeft het kabinet met een investering van 250 miljoen euro in de kinderopvang bijna een derde van hun banen-ambitie gerealiseerd.

Uit uitgelekte belastingplannen van het kabinet blijkt dat de kinderopvangtoeslag wordt verhoogd. Ouders zouden daardoor 25 tot 50 euro per maand erop vooruit gaan. Lees meer >>

Lage inkomens

Buitenhek verwacht dat door de investering ruim 50.000 werkende ouders terugkeren bij de kinderopvang. Vooral alleenstaande moeders en ouders met een lager inkomen zijn gevoelig gebleken voor bezuinigingen in de kinderopvang. Door kinderopvang betaalbaarder te maken, keert deze groep naar verwachting en gedeeltelijk terug.

Wet Kinderopvang

Buitenhek berekende ook of het uitgangspunt van de Wet Kinderopvang (een gelijkwaardige kostenverdeling voor ouders, overheid en werkgevers) met de investeringsplannen gerealiseerd wordt. Dat is niet het geval, ook al is deze investering wel een goede stap in de richting. In 2014 betaalde het Rijk 24 procent van de kosten en ouders en werkgevers 38 procent.

Verwacht u dat een investering van 250 miljoen in de kinderopvangtoeslag ervoor zorgt dat ouders uit de lagere inkomensgroepen terugkeren naar de kinderopvang? Reageer hier >>

Sigaar

De plannen om 250 miljoen euro in kinderopvang te investeren, noemt Buitenhek substantieel, maar nog niet genoeg om echt grote stappen te zetten. ‘Spreekwoordelijk kunnen de plannen beoordeeld worden met ‘beter een half ei dan een lege dop’ of ‘een sigaar uit eigen doos’, aldus Buitenhek in zijn analyse. De 250 miljoen euro komt volledig uit de meevallers die het kabinet al jaren op de kinderopvangbegroting heeft. Ondanks de geplande investering van 250 miljoen euro, loopt de onderbesteding op kinderopvang verder op. Buitenhek berekende tot ruim 450 miljoen euro in 2019.

Meevallers

Buitenhek adviseert het kabinet om meerdere reden de gehele meevaller te investeren in de kinderopvang en zo niet te investeren in een halve sigaar, maar in een hele sigaar. Brancheorganisatie Kinderopvang wil met dit advies minister Asscher van Sociale Zaken overtuigen om het resterende geld de komende jaren ook in de kinderopvangbranche terug te laten vloeien. Dat betekent een nóg grotere stimulans van de werkgelegenheid. Ook wordt daarmee het bereik van voorschoolse programma’s voor peuters vergroot tot ongeveer 75 procent in 2019 (dat is nu nog 68 procent).

Download hier de analyse van Buitenhek ‘Kinderopvang als banenmotor binnen de belastingherziening’:

1 REACTIE

  1. ik snap niet waarom aleenstaande ouders en ouders met een laag inkomen terug zouden komen. Of waarom ze ooit weggegaan zijn.(behalve dat iedereen bang gemaakt is door de media)Voor deze groep is er nooit iets veranderd. ze hebben altijd de maximale toeslag gekregen en dat blijft zo, ze krijgen niet nog meer. de enige reden voor deze groep om geen gebruik te maken van een dagverblijf is werkeloos zijn. maar die reden teld voor iedereen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.