Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemiddelde kostenstijging door aangepaste bkr 7 procent

Kinderopvangorganisaties gaan er gemiddeld niet 4,7 procent maar ongeveer 7 procent op achteruit als de nieuwe beroepskracht-kindratio voor baby’s wordt doorgevoerd. De twee brancheverenigingen en BOinK roepen het kabinet dan ook op om te investeren in een hogere kinderopvangtoeslag om zo de lage en middeninkomens te ontlasten.

Dit is het resultaat van het aanvullende praktijkonderzoek naar het effect van de bkr-veranderingen die bureau Buitenhek uitvoerde in opdracht van BK, BMK en BOinK. De drie partijen stelden een vervolgonderzoek in nadat uit onderzoek op verzoek van het ministerie SZW bleek dat de kostenstijging voor ondernemers gemiddeld 4,7 procent was. Dit valt nog binnen het percentage waarmee de kinderopvangtoeslag volgend jaar verhoogd wordt. Staatssecretaris Tamara van Ark liet daarop weten geen belemmering te zien om de bkr-maatregel vanaf 2019 in te voeren.

Kleine organisaties

Uit het SEO-onderzoek bleek al dat de effecten erg verschillend uitpakken tussen organisaties. Vooral kleine organisaties worden getroffen door de nieuwe bkr-maatregelen voor baby’s. Die conclusie wordt nu door Buitenhek ook getrokken. De exacte percentages zijn nog niet naar buiten gebracht.

Te algemene benadering

Al snel kondigden de drie partijen aan om een praktijkonderzoek te starten. De drie partijen maakten zich grote zorgen over de in hun ogen te algemene benadering van de kostenstijging door de politiek in het eerste onderzoek. Daarom onderzocht Buitenhek de effecten in de praktijk. Sharon Gesthuizen, BMK: ‘We hebben de onderzoekers gevraagd: kijk nu eens naar wat de nieuwe regels, die per 1 januari 2019 gelden, werkelijk kosten als je de praktijksituatie meeneemt. Uit de resultaten van dat onderzoek blijkt dat de stijging hoger is dan het ministerie eerder dacht.’

Verhoog maximum-uurprijs

De drie organisaties vragen de politiek nu om recht te doen aan de uitkomst van het onderzoek. ‘Alleen door de maximum-uurprijs met de benodigde 7 procent te verhogen, voorkom je dat ondernemers gedwongen zijn meer dan de maximum-uurprijs te vragen met als gevolg dat ouders met lage- en middeninkomens afhaken. Anders bereikt het kabinet precies het omgekeerde van wat het wil: dan is er betere kwaliteit maar kunnen veel kinderen er vanwege de kosten niet naartoe,’ aldus Gjalt Jellesma (BOinK).

Groepsstabiliteit

Het praktijkonderzoek is gebaseerd op exact dezelfde gegevens als het eerdere onderzoek, dat in opdracht van het ministerie werd uitgevoerd. ‘Maar wij wilden weten hoe de regels uitpakten in de praktijk,’ aldus Felix Rottenberg (BK). ‘Kinderen worden opgevangen in vaste groepen. Als je stabiliteit wilt voor deze kinderen dan moet je de kinderopvang de mogelijkheid geven om uit te gaan van het belang van het kind bij de uitvoering van de nieuwe regels. Dat kost geld maar daarmee handhaaf je wel de belangrijke balans tussen kwaliteit en financiële toegankelijkheid.’


Wat waren de belangrijkste conclusies uit het SEO-onderzoek dat in opdracht van het ministerie werd uitgevoerd? Bekijk hier de resultaten


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.