Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gegevens gastouders blijven zichtbaar in LRK

Gegevens gastouders blijven zichtbaar in LRK

Minister Henk Kamp deelt de mening van veel gastouders dat kinderen door de vermelding van adresgegevens van gastouders in het Landelijk Register Kinderopvang gevaar lopen niet. In de beantwoording op Kamervragen van CDA’er van Hijum en D66 Kamerlid Koser Kaya geeft Kamp aan dat wat hem betreft de vermelding van de gegevens in het Landelijk Register gewoon kunnen blijven staan zoals het er nu staat.

Geen verschil met andere volwassene
Gastouders trokken aan de bel bij onder andere de Vereniging GastOuderBranche (VGOB) omdat zij sinds de vermeling van adres, telefoonnummer en emailadres in het Landelijke Register Kinderopvang regelmatig werden benaderd voor commerciële doeleinden. De VGOB waarschuwde op haar beurt dat de veiligheid van gastouders en kinderen in het geding zou komen nu lieden met slechte zin toegang hebben tot gegevens van de locaties waar (meestal) een vrouw alleen een aantal jonge kinderen opvangt. Kamp vindt dat de situatie van een gastouder niet wezenlijk verschilt van een situatie waarin iedere volwassene met kinderen op een woonadres zich bevindt. ‘Het enkele feit dat de lokatie waarop de gastouderopvang plaatsvindt, getoond wordt op internet, maakt deze situatie niet per definitie onveilig.’

Verkeerde telefoonnumers
Wel geeft hij toe dat in een aantal gevallen per ongeluk het telefoonnummer van de gastouder zelf in het Register is geregistreerd in plaats van het nummer van het gastouderbureau. Gastouders die dit vaststellen kunnen dit via hun gastouderbureau door de gemeente laten herstellen. Maar voor de rest vindt hij de vermelding van privégegevens van gastouders in het register een consequentie van de keuze om op een professionele manier met kinderen te gaan werken. ‘Door een aanvraag tot reguistratie in te dienen gaat de gastouder impliciet akkoord met de vermelding. gezien het doel van het LRK kan ik de gastouder hierin geen keuze bieden.’

Lees ook: Gegevens gastouders liggen op straat

Lees hier de complete antwoorden van minister Henk kamp op de Kamervragen.

1 REACTIE

  1. Mensen die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel staan toch hopenijk ook niet automatisch op het Internet. Je kunt ook je telefoonnummer uit het telefoonboek laten verwijderen en daarmee je adresgegevens. Zijn gastouders ‘vaag gegeven’ die nadat de gastouderopvang bijna om zeep is geholpen, gedwongen schending van privacy meemaken, ‘omdat het landelijk register dat nu eenmaal heeft ingesteld’? Het kan aan mij liggen, maar de combinatie van kwetsbaar’ (kinderopvang gastouderopvang) en zelfstandigheid lijkt minister Kamp niet zo te liggen om maar aan te sluiten bij de zin ‘op straat liggen’ van persoonlijke gegevens’. Voor naslag over omgaan met kwetsbare gegevens shijnt bij meneer Kamp geen boekje aanwezig te zijn of hij vindt het te klein en kan het niet meer vinden…:) Haha & wie geen leerzame intelligente grapjes kan waardeert om hiervan te leren, heeft in wezen geen overwicht, hetgeen gastouders gezien hun beroep waarschijnlijk toch vaker dan niet juist hebben. Dus gastouders behoudt de humor maar laat je beroep en persoon niet stigmatiseren. Ik weet van geen ander beroep dat je gegevens onvrijwillig op het internet zouden moeten staan. Heeft het beroep met kinderen te maken dan is de nonchalantie en ondoordachtheid van het soort conclusies als die van minister K. wel enigszins bizar en ondemocratisch te noemen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.