Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen speciale maatregelen voor gastouders in de risicogroep voor corona

Veel gastouders of hun huisgenoten behoren tot de risicogroep voor covid-19 en zijn dus extra kwetsbaar wanneer ze in aanraking komen met het coronavirus. Helaas kan staatssecretaris Van Ark niet veel voor hen doen. Dat blijkt uit een reactie op een brandbrief van de Stichting Nysa.
AdobeStock

Een deel van de betreffende groep gastouders is zzp’er en kan terugvallen op de Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers (Tozo). Maar een deel is niet ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en valt dus tussen wal en schip.

Stichting Nysa, die de belangen van gastouders behartigd, stuurde daarom eerder een brandbrief aan het ministerie van SZW. De strekking: laat gastouders in de risicogroep niet aan hun lot over.

Geen zelfstandig ondernemer

Inmiddels heeft staatssecretaris Tamara van Ark een reactie aan de Stichting Nysa gestuurd. In het kort komt deze erop neer dat gastouders die niet staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en niet voldoen aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per jaar) niet als zelfstandig ondernemer worden gezien.

Alleen een inschrijving bij het LRK is helaas geen grond om gezien te worden als zelfstandig ondernemer en de noodmaatregelen kunnen hierop helaas ook niet aangepast worden, laat Van Ark aan Nysa weten. Wel kunnen de betreffende gastouders een beroep doen op bijstand op grond van de Participatiewet.

Behandelend arts

Het advies van de staatssecretaris luidt: bespreek je situatie met de behandelend arts. Deze arts kan het beste een inschatting maken van de situatie en hierover advies geven.

Mochten er gastouders zijn die aan het urencriterium (minimaal 1225 uur per jaar) voldoen maar nog niet zijn ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel, adviseert Nysia hen om deze stap alsnog te overwegen.

‘Wij willen staatssecretaris Tamara van Ark hartelijk bedanken voor de fijne samenwerking in de afgelopen periode en wensen haar veel succes in haar nieuwe functie als minister voor Medische Zorg en Sport,’ besluit Nysa haar reactie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.