Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen cao-akkoord voor 2020

De Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) en Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) hebben vijf dagen onderhandeld met de vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg & Welzijn over de nieuwe cao Kinderopvang. Maar een akkoord is er niet.
AdobeStock

‘Wij zijn er helaas nog niet in geslaagd om tot een akkoord te komen en dat gaat voor het einde van het jaar ook niet meer lukken’, zeggen de branchepartijen. ‘Wij hebben in het nieuwe jaar nog twee dagen gepland om verder te onderhandelen en hopen er dan met elkaar uit te komen. In de tussentijd wordt er hard doorgewerkt door partijen aan de voorbereiding voor de volgende onderhandelingsdagen om uiteindelijk tot een cao te komen.’

Vakbond FNV

Bij vakbond FNV Zorg & Welzijn heerst teleurstelling. Cao-onderhandelaar Debbie van Leiden: ‘Pas op de laatste onderhandelingsdag zijn we toegekomen aan het voor ons belangrijkste onderwerp: aanpak van de hoge werkdruk. Dit onderwerp leeft erg onder onze leden en we hebben hier zeker veel tijd en aandacht voor nodig. Zolang er nog geen nieuwe cao is afgesproken, blijven de afspraken uit de laatste cao gelden.’

Cao-loze periode

Omdat de huidige cao Kinderopvang eind dit jaar afloopt, betekent het voorgaande dat er een cao-loze periode zal zijn. Veel ‘nieuws’ is het misschien niet, maar het is meer dan de stilte van de afgelopen maanden, stellen de branchepartijen. Zij benadrukken aan hun leden dat zij de afspraken vanuit de huidige cao Kinderopvang kunnen blijven volgen, tot er een nieuwe cao Kinderopvang is. Daarbij zeggen zij het volgende:

Toepassing cao

Wij adviseren onze leden om bij het aangaan van nieuwe arbeidsovereenkomsten de Cao Kinderopvang van toepassing te verklaren, zoals deze gold tot 1 januari 2020.

Proeftijd

Bij cao kan deels worden afgeweken van de wettelijke proeftijd. In de huidige cao Kinderopvang is van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Omdat afwijking alleen kan bij cao, kan er niet van de wettelijke proeftijd worden afgeweken tijdens de periode waarin er nog geen nieuwe cao is (ook niet als de huidige cao Kinderopvang van toepassing is verklaard op de arbeidsovereenkomst). Voor de proeftijd geldt dan dus de wettelijke proeftijd. Deze bedraagt:

  • Maximaal één maand, bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst van meer dan zes maanden en korter dan twee jaar en bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst zonder einddatum.
  • Maximaal twee maanden, bij een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor twee jaar of langer en bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd (oftewel een vaste arbeidsovereenkomst).

In een tijdelijke arbeidsovereenkomst met een looptijd van ten hoogste zes maanden, kan geen proeftijd overeengekomen worden. Als tijdens de cao-loze periode een proeftijd wordt overeengekomen die afwijkt van de wet, dan is deze proeftijd nietig. Dat betekent dat de proeftijd wordt geacht nooit te zijn overeengekomen.

Opzegtermijn

In de huidige cao Kinderopvang is gebruik gemaakt van de mogelijkheid om bij cao af te wijken van de wettelijke opzegtermijn. Omdat deze afwijking alleen kan bij cao, is dit niet toegestaan tijdens de periode waarin er nog geen nieuwe cao is (ook niet als de huidige cao Kinderopvang van toepassing is verklaard op de arbeidsovereenkomst). Voor arbeidsovereenkomsten die worden aangegaan tijdens de periode waarin er nog geen nieuwe cao is en die worden opgezegd voordat er een nieuwe cao is, geldt dan ook de wettelijke opzegtermijn. Deze bedraagt in het algemeen voor zowel de werkgever als de werknemer één maand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.