Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Geef medewerker kinderopvang voorrang bij sneltest corona’

Medewerkers uit de kinderopvang moeten voorrang krijgen op corona-sneltesten zodra die beschikbaar zijn. Die dringende oproep doen de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS), BOinK en elf andere partijen aan het kabinet en de Kamer.
corona
iStock

De dertien kinderopvang- en onderwijsorganisaties vinden het hoopvol dat er inmiddels twee sneltesten zijn gevalideerd. De voorrangsregeling voor onderwijspersoneel bij het testen is nu nog niet overal goed en is niet beschikbaar voor medewerkers in de kinderopvang en het mbo. Minister De Jonge heeft aangegeven dat sneltesten beschikbaar kunnen komen voor medewerkers in het onderwijs en andere vitale sectoren. Voor de AVS en BOinK is dat reden van zich te laten horen: ook kinderopvang is volgens de vereniging een vitale sector.

Grote problemen

Op een bericht op haar site meldt AVS: ‘De medewerkers in deze sectoren voelen zich verantwoordelijk om in deze coronacrisis de continuïteit van de opvang van hun kinderen en het onderwijs aan hun leerlingen en studenten zoveel mogelijk te waarborgen. Voor de economie is dit ook van groot belang: zo kunnen ouders aan het werk blijven’, schrijft de AVS samen met de andere organisaties. In september liet vakbond FNV al weten dat ouders opnieuw in grote problemen komen als pedagogisch medewerkers geen voorrang krijgen op testen.

Onnodige uitval

Ook wijzen AVS en BOinK erop dat pm’ers in lastigere omstandigheden hun werk moeten doen en voor zichzelf en hun omgeving een risico lopen. ‘Om onnodige uitval te voorkomen is het daarom van groot belang dat zij snel getest kunnen worden en voor hen snel een testuitslag beschikbaar is’, zo stellen zij. Eerder klopten ook de Branchevereniging Kinderopvang (BK) en de Branchevereniging Kinderopvang (BMK) al aan bij de Kamer, om aan te dringen op testvoorrang van medewerkers in de kinderopvang.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.