Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gebruik geen babyhelm meer

De helmbehandeling tegen schedelvervorming is volgens Universiteit Twente net zo effectief als natuurlijk herstel. Daarnaast krijgen baby’s door de helm juist last van vervelende bijwerkingen. Per jaar dragen zo'n 4000 kleintjes de helm. Zij dragen deze heel de dag, dus ook in de kinderopvang.
Gebruik geen babyhelm meer
Foto: ANP XTRA

In Nederland krijgen een op de vijf baby’s in hun eerste maanden de diagnose schedelafplatting. Dit ontstaat doordat de schedel van een baby zachter is. Het hoofdje vervormt daardoor makkelijker. Dit is niet schadelijk, maar wél een cosmetisch probleem. Afplatting wordt behandeld met een redressiehelm. Jaarlijks dragen ongeveer 4000 baby’s zo’n helm. Deze moeten de kleintjes een half jaar lang zo’n 23 uur per dag dragen. Uit onderzoek van Renske van Wijk van de vakgroep Health Technology and Services Research van de Universiteit Twente blijkt nu dat deze behandelmethode niet effectiever is dan het afwachten van natuurlijk herstel. De universiteit ontraadt daarom het gebruik van de helmbehandeling bij baby’s met een matige tot ernstige schedelafplatting.

Het onderzoek

De Universiteit Twente onderzocht in haar onderzoek 84 gezonde baby’s. Deze hadden een matige tot een ernstige schedelvervorming. De helft van de kleintjes kreeg een helm op en de andere helft niet. Bij hen werd een natuurlijk herstel afgewacht. Alle baby’s werden tot een leeftijd van 24 maanden gevolgd. Bij beide groepen verbeterde gemiddeld de schedelvorm. Ouders in beide groepen zeiden heel tevreden te zijn met de vorm van het hoofdje. Er waren geen duidelijk verschillen tussen de twee groepen te ontdekken. In beide groepen was slechts in 25 procent van de gevallen de schedelvorm volledig hersteld.

Bijwerkingen

Buiten dat de helmtherapie dus weinig zin heeft, heeft volgens het onderzoek de therapie ook nadelen. De behandeling is duur en ouders meldden in alle gevallen bijwerkingen. Van de baby’s met helm had 96 procent last van huidirritatie en 71 procent van overmatig zweten. Bovendien vormde de helm volgens bijna tachtig procent van de ouders een belemmering bij het knuffelen.

‘We moeten af van maxi-cosi’s,’ pleit de vereniging Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN). Baby’s krijgen te weinig lichaamsbeweging in de stoeltjes. Gevolg: dikke baby’s. Negen tips afkomstig uit het vaktijdschrift Kinderopvang om beweging bij de allerjongsten te stimuleren. Lees hier meer >>

Verkeerde houding

Schedelvervorming komt onder andere door een verkeerde houding. Het is daarom belangrijk om te letten op de houding van een baby, deze kunnen namelijk een voorkeur voor een kant hebben. Een baby heeft een voorkeurshouding wanneer het driekwart van de geobserveerde tijd in dezelfde houding ligt, bijvoorbeeld met het hoofdje naar links gedraaid. Hierdoor vormt het hoofdje zich asymmetrisch.

Schedelvervorming voorkomen

Ouders en pedagogisch medewerkers kunnen zelf wat doen om schedelvervorming te voorkomen. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft richtlijnen opgesteld om sterke schedelvervorming te voorkomen. Zij adviseren om de baby altijd op de rug te slapen te leggen en het hoofdje in de slaap afwisselend naar links of rechts te draaien. Daarnaast adviseren zij om de baby minimaal drie keer per dag onder toezicht, op de buik te leggen. Hierdoor krijgt de baby sterkere nekspieren en kan hij makkelijker zijn hoofdje zelf draaien.

1 REACTIE

  1. Als aanvulling: schedelvervorming ontstaat door overbelasting op de schedel. Hoe meer de baby zijn hoofd beweegt, hoe kleiner de kans op overbelasting. Zorg er dus voor dat de baby zijn hoofd kán bewegen terwijl hij slaapt en leg hem op een vlakke onderlaag, bijv in zijn bed.
    Als je een kind in het autostoeltje of wipstoeltje laat slapen waarbij de rugleuning schuin staat, zal het hoofd van de baby al snel opzij zakken. Vanuit deze houding is het voor jonge baby’s niet mogelijk hun hoofdje naar de andere kant te brengen.
    Kijk voor foto’s op http://www.babyzonderstoeltje.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.