Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

‘Gastouder draait op voor verdwenen toeslag’

‘Gastouder draait op voor verdwenen toeslag’

Ruim 1800 gastouders zijn het  kind van de rekening door het faillissement van gastouderbureaus Flexmoeders en MrNosey, stelt de Vereniging GastOuderBranche (VGOB). Ouders zijn de kinderopvangtoeslag niet kwijt, maar de gastouder draait er voor op, aldus de vereniging.

Omgevallen
Ouders kunnen over de maand juli de gastoudervergoeding laten uitbetalen door Via Viela via hun Stichting Gastoudergelden. Zo wordt voorkomen dat het geld in de failliete boedels verdwijnt van Flexmoeders en MrNosey. De kinderopvangtoeslag is volgens de omgevallen bureaus ‘helaas wel in de failliete boedel terecht gekomen’.

Vergoeding
De gastouder draait op voor de verdwenen kinderopvangtoeslag meent de VGOB. Stel de gastouder heeft recht op een opvangvergoeding van 700 euro, dan gaan daar de bureaukosten van zegge 65 euro en de kinderopvangtoeslag van 500 euro van af. Dan blijft er slechts 135 euro over, aldus de brancheorganisatie.

Inspectierapport

‘Zo kun je niet met je gastouders omgaan’, zegt de VGOB. Ze waarschuwt: stap zo snel mogelijk met de ouders naar een ander gastouderbureau. Kies daarbij voor betrouwbaarheid, en niet direct voor het goedkoopste bureau. ‘Zoek het inspectierapport op van het gastouderbureau in het Landelijk Register Kinderopvang en lees het. Kijk of het gastouderbureau een handhaving heeft. Een handhaving betekent dat het gastouderbureau niet voldoet, zo adviseert de brancheorganisatie.

Bron:VGOB/ANP-Photo/Lex van Lieshout

9 REACTIES

 1. Ik vind dit allemaal maar vaag moet ik zeggen. Ik las dat het inspectierapport vorig jaar al niet deugde. Wel heeeel erg toevallig dat ze dit jaar dan ‘opeens’ failliet zijn? Ook ik was gedupeerd. Mijn vorige gezin is vanwege dit akkefietje helaas gestopt maar heeft mij gelukkig de kosten alvast zelf voor geschoten. Erg lief van ze aangezien zij weten dat ik het als alleenstaande moeder erg moeilijk heb. Ze durven het risico niet meer aan en zijn weer terug gevallen op oma.
  Ik was bestookt met brieven van andere gastouderbureaus om maar over te stappen. Ik heb ze dit keer allemaal nagecheckt op basis van het inspectierapport via internet. Ik stuitte bij gastouderbureau Amira Children te Utrecht wel op een heel mooi inspectierapport. Ik heb me meteen aangemeld. Ik kreeg notabene een persoonlijk gesprek en was meteen gekoppeld aan een nieuw gezin. Ik merkte een wezenlijk verschil ten opzichte van al die internetbureautjes.
  Tip± Lees bij het uitzoeken van een bureau niet alleen hun laatste inspectierapport maar ook van de voorgaande jaren!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik wil even reageren dat niet alleen de gastouder de dupe is maar ook de ouders! De gastouder krijgt misschien niet het hele bedrag uitbetaald, maar gaat dit wel opeisen bij de ouders die de opvang hebben afgenomen. Alleen als die ouders het rechtstreeks lieten overmaken naar hun, dan zijn zij ook dat geld kwijt en moet nu dus zekf die opvangtoeslag gaan invullen!

 4. Goedkoop is duurkoop en zo ook in gastouderopvang.
  Liever betaal ik iets meer maar kan ik vertrouwen op goede opvang voor mijn kind en een betrouwbare kassier. Trumpy Gastouderopvang is een landelijke organisatie maar werkt met plaatselijke consulente. Persoonlijk en vakbekwaam. Hun motto is : een tweede thuis voor uw kind. Dat kan ik alleen maar beamen.

 5. Dit is inderdaad niet de bedoeling van gastouderschap.
  Ik ben ook een geregistreerd gastouder. Ik wil alle gastouders aanraden om zeker op je gevoel af te gaan als het gaat om de samenwerking. Als je een nummertje bent bij een bureau en ze bijna alles digitaal regelen, is het eigenlijk al geen goed begin.
  Ik ben ook begonnen bij een groot/goedkoop bureau, maar hier duurde alles zo lang dat ik geen start kon maken met mijn vraaggezin. Uiteindelijk ben ik terechtgekomen bij ‘Gastouderbureau Haaglanden’ en ik was binnen één maand geregistreerd waardoor mijn opvang op tijd kon starten.
  Marijke is zo betrokken bij de gastouders, dat ze ECHT moeite voor jou doet en niet omdat er dan weer een gastouder geworven is.
  Gelukkig heb ik dit bureau op tijd gevonden, want ze zal met je meedenken tot het laatste uur.
  Dus gastouders: ga op je gevoel af en zorg dat je geen nummertje wordt. En natuurlijk sterkte met deze situatie.

 6. ok we weten nu dat Mr Nosey en Flexmoeders failliet zijn gegaan. Wat ik wil opmerken is dat ook veel goeds over hen te vertellen is over de tijd dat de situatie nog niet uit de hand is gelopen. Ik heb vernomen (waarschijnlijk is dit waar, want een ex-consulente van Mr Nosey vertelde dit) dat MrNosey een paar jaar geleden is overgenomen, de oprichters hebben zich om onbekende redenen teruggetrokken. Als een gastouderbureau administratief de zaken niet op orde kan brengen vraag ik mij af wat de oorzaken daarvan zijn. Wij weten daar niet alles over. Als een gob in paniek raakt door de situatie moet men beslissingen nemen waarvan wij ook niet alles weten. Je kunt niet helemaal kunt inschatten of het volgens MrNosey anders had gekund. Je ziet alleen de ‘resultaten’, die natuurlijk voor de gedupeerden meer dan vervelend genoeg zijn. . Mr Nosey heeft wel altijd consulentes aangenomen, die uitstekend waren. De oprichters van MrNosey vonden, dat zij iets wilden betekenen voor de gastouderopvang. Dat alles zo is gegaan, is derhalve des te meer ’triest’. Daarom, zullen we proberen om over de ‘schandaligheden’ genuanceerd te denken, ook bedenken dat dit andere gastouderbureau’s (hopenlijk niet) ook kan overkomen, hoe zouden zij reageren, bovendien heeft MrNosey aangegeven dat zij probeerden om zo weinig mogelijk mensen te duperen. Dit hebben zij mij toevallig geschreven, Als dat niet is gelukt, hoe zouden zij zich voelen? Helaas, erg, laten wij proberen alles van verschillende kanten te zien ook met enig inlevingsvermogen voor de mensen van MrNosey. Ik hoop dat degenen die gedupeerd zijn ondanks dat het misschien niet makkelijk is, dit kunnen overwegen en dat ook zij met vertrouwen en inzicht hier weer bovenop komen. Dat genuanceerdheid ook aangaande goed gemotiveerde gob’s aan de beeldvorming mag overstijgen

 7. Wat erg om te lezen dat dit gebeurd.
  Ik zelf ben nu 3 jaar Gastouder via GOBHaaglanden.
  Het is een kleinschaliger bureau dan bovenstaande bureau’s maar dat is juist zo prettig.
  Ben blij dat ik mij 3jaar geleden bij dat bureau inschreef.Ze belde me gelijk terug , en ik had meteen een goed gevoel over dit Gastouderbureau , in die tijd schreef ik mij bij allerlei gastouderbureau’s in , maar hier bij GOB haaglanden kreeg ik meteen een goed gevoel.Toen ik eenmaal kennismaakte met Marijke , kreeg ik een gevoel van thuiskomen.Dit is pas een goed bureau.ik werk nu ook alleen nog maar via haar , ze begeleid je prima , en belt om te vragen hoe het met je is.In het begin was ik erg onzeker en ook daar hielp zij mij erg bij , door te bellen mailen , of langs te komen.Gewoon een fantastisch mens die altijd voor je klaar staat en je het gevoel geeft dat nooit iets teveel is.
  Omdat mijn ervaringen met GOBHaaglanden zo goed zijn , en ik dit bureau aan iedereen aan raad het is kleinschalig je wordt fantastisch begeleid.
  Daarom vind ik het ook zo erg om te lezen dat bij andere bureau’s de Gastouder dus mag opdraaien voor de problemen die de Gastouderbureau’s hebben gemaakt

 8. Helaas moet ik afgelopen weken voor de tweede keer constateren dat de VGOB aan stemmingmakerij doet en onjuiste informatie en adviezen verstrekt en dan is het helemaal triest dat Kinderopvangtotaal zich leent voor publicatie van deze zichzelf als betrouwbaar zijnde organisatie, dom,dom, dom.
  Dat ze vervolgens voor eigen parochie preekt zal hopelijk een ieder op waarde kunnen schatten en ver verwijderd blijven van deze ’tante’ en haar VGOB. Om in haar eigen woorden te spreken : ‘Zo ga je niet om met mensen, zeker al helemaal niet als ze gedupeerd zijn en genoeg onbeantwoorde vragen hebben. !’ Nu nog even wachten op een reactie van Boink want die presteren het ook al geruime tijd om de boel eens flink op te stoken zonder concrete onderbouwing. Daarnaast ben ik reuze benieuwd hoeveel gastouderbureau’s een zgn. ‘derdenrekening’ gebruiken om hun kassiersfunctie te vervullen. Want als daar geen sprake van is lopen alle bij hen aangesloten gastouders exact dezelfde kans als bij Mr.Nosey/Flexmoeders og je nu de kinderopvangtoeslag wel of niet naar je GOB laat overmaken, je loopt dan altijd het risco dat het geld van de vraagouders en/of belastingdienst opgaat in het gastouderbureau. Door opzet (fraude), faillisement of het overlijden van de vaak éékoppige directie eigenaar.
  LET WEL dit is mijns inziens de schuld van onze refering door GEEN voldoende eisen of richtlijnen te stellen voor de GOB. Dus GOB, vraagouders en gastouders controleer uw contracten nu het nog kan. Met vr,gr,

 9. Op 30-7-12 is de berichtgeving als volgt:
  Hanke Nas van de Vereniging GastOuderBranche wijst de gastouders erop dat ze zich niet moeten laten opjagen door brieven, tweets en mailings van gastouderbureaus die zich massaal op de gastouders van Flexmoeders en Mr Nosey zouden hebben gestort. ‘Je hebt nog twee maanden om over te stappen’ tweet Nas.
  Tussentijds is de berichtgeving vanuit het VGOB dat gastouders moeten oevrstappen en wel bij hun op de site kunnen kijken voor een aangesloten bureau( lekker hypocriet, als je het eerste stukje leest)
  en op 8-8-2012 is de berichtgeving:
  Zo kun je niet met je gastouders omgaan’, zegt de VGOB. Ze waarschuwt: stap zo snel mogelijk met de ouders naar een ander gastouderbureau. Kies daarbij voor betrouwbaarheid, en niet direct voor het goedkoopste bureau
  .
  Misschien voortaan direct waarschuwen dat gastouders weg moeten wezen bij het zinkende schip…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.