Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Fraudeur tot het tegendeel is bewezen’

De Belastingdienst zou systematisch, ook als daar geen bewijs voor was, gedupeerde ouders in de toeslagaffaire als fraudeur bestempeld hebben. Het CDA eist onafhankelijk onderzoek naar de werkwijze van de fiscus en of deze zich wel aan de wet houdt.
Hoofdkantoor van de Belastingdienst in Amsterdam. Foto: ANP

Aanleiding daarvoor is een nieuw onderzoek door Trouw en RTL Nieuws. Ouders werden systematisch als fraudeer bestempeld en de fiscus verweet hen van ‘opzet’ of ‘grove schuld’. De kinderopvangtoeslag werd stopgezet en teruggevorderd en zij kregen geen recht op een betalingsregeling. Dit leidde voor sommige ouders tot nog grotere financiële problemen.

Raad van State

Onlangs werd de fiscus flink op de vingers getikt door de Raad van State. Die bepaalde dat de Belastingdienst/Toeslagen onder bijzondere omstandigheden mag afzien van het terugvorderen van te veel betaalde kinderopvangtoeslag. De fiscus krijgt meer ruimte om maatwerk te leveren bij het bepalen van het recht op kinderopvangtoeslag en het terugvorderen van toeslagen. Of zoals sommige media het noemden: de fiscus mag ‘menselijker’ optreden. Het optreden van de fiscus werd ook wel een heksenjacht genoemd, waar topambtenaren mee in zouden hebben gestemd.

Advocaat

Advocaat Eva González Pérez stond en staat verschillende gedupeerde ouders bij in de toeslagenzaak uit 2014. Volgens haar is de nieuwe lijn van de Raad van State een belangrijke stap in de soms voortslepende processen tussen ouders en de Belastingdienst. ‘De Raad van State heeft haar koers gewijzigd, is teruggekomen op eerdere uitspraken en probeert de Belastingdienst wat malser, wat menselijker te krijgen.’

Gastouderbureau Florien

Dit weekend vertelde ondernemer Florien Jansen in een uitgebreid interview met Trouw haar verhaal. Haar onderneming, Gastouderbureau Florien, bleek een van de zaken die door een speciaal fraudeteam (CAF) van de Belastingdienst werd onderzocht. Een aantal klanten meldden in het voorjaar van 2014 dat hun kinderopvangtoeslag is stopgezet. Ze moesten stukken aanleveren om te bewijzen dat ze recht hadden op toeslag. ‘Dat waren veelal ouders van Antilliaanse afkomst’, zegt Jansen tegen Trouw.

Recht op schadevergoeding

In de zaak van een klant van Jansen gaf de Belastingdienst afgelopen zomer toe dat de stopzetting de toeslag van deze alleenstaande moeder onrechtmatig was. Zij kreeg recht op schadevergoeding. Gastouderbureau Florien kwam in beeld bij de Belastingdienst omdat er het vermoeden was dat ouders onvoldoende eigen bijdrage betaalden voor de opvang. Trouw en RTL Nieuws ontdekten dit na inzage in een vertrouwelijk onderzoeksdossier van de Belastingdienst. Hoewel er geen bewijs was, waren deze vermoedens van fraude voldoende om Jansen te bestempelen als ‘facilitator’, iemand die helpt bij het plegen van toeslagfraude. Lees het volledige verhaal van Jansen hier >>

Onafhankelijk onderzoek

Het CDA eist een onafhankelijke onderzoek naar hoe de Belastingdienst met burgers en kleine bedrijven omgaat. De SP wil dat staatssecretaris Menno Snel ingrijpt en slachtoffers compenseert. Uit het onderzoek door Trouw en RTL Nieuws kwam naar voren dat ook in andere gevallen bij toeslagen voor kinderopvang, huur of zorg mensen bij kleine fouten of onregelmatigheden met regelmaat aangemerkt worden als fraudeur en ‘grove schuld’ wordt verweten. Er kan vaak niet naar draagkracht worden terugbetaald, omdat er bij terugvordering geen rekening wordt gehouden met persoonlijke omstandigheden. Lees meer over de bevindingen uit het onderzoek >>

Bronnen: RTL Nieuws, Trouw, Kinderopvangtotaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.