Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Frans Timmermans: ‘Maak van kinderopvang een publieke voorziening vanaf 2 jaar’

‘Weet je wat enorm zou helpen tegen de toenemende taalachterstanden bij kinderen? Van kinderopvang weer een publieke taak maken.’ Dat zei Frans Timmermans, lijsttrekker van Groen Links-PvdA, onlangs tijdens het verkiezingsdebat van College Tour.
Frans Timmermans van Groen Links-PvdA

Tijdens het verkiezingsdebat mochten studenten aan vier lijsttrekkers – Frans Timmermans van Groen Links-Pvda, Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract, Caroline van der Plas van BBB en Dylan Yeşilgöz-Zegerius van de VVD, hun vragen stellen.

Taalachterstand

Student Jens Jaap studeert Bestuurskunde aan de universiteit en heeft ook pabo gedaan. Hij werkt daarnaast drie dagen op een basisschool in Nijkerk. Hij zegt hierover: ‘Het is ontzettend leuk, maar het brengt ook een aantal problemen met zich mee – vooral in deze tijd. Het lerarentekort is enorm. Ik denk dat dat één van de grootste oorzaken is – wat ik zie in de praktijk en wat door onderzoeken wordt bevestigd – van het feit dat één op de vier kinderen een flinke taalachterstand heeft. Men kan een brief van de gemeente al niet eens meer ontcijferen.’ Zijn vraag aan, in eerste instantie, Pieter Omtzigt is hoe hij het lerarentekort gaat aanpakken.

Functioneel analfabeet

Omtzigt zegt hierover onder meer dat hij het vak van docent belangrijk vindt en weer aantrekkelijk wil maken. Hij geeft hiervoor een aantal mogelijke oplossingen. Wat taal betreft geeft hij toe dat dat inderdaad een enorm probleem is in Nederland. ‘We zien dat van de 15-jarigen nu 25 procent van de jongeren functioneel analfabeet is, dat was een tijd geleden nog 11 of 12 procent’, duidt hij. ‘Daar zal dus heel veel op ingezet moeten worden. Voor bepaalde groepen kan dat met voorschoolse educatie, door ze daar op tijd – op 2- of 3-jarige leeftijd – wanneer ze een probleem met taalontwikkeling hebben, heen te laten gaan. Het zal, ik zeg het maar eerlijk, een langdurig project zijn.’ Verder geeft hij nog aan dat hij iets wil doen aan mobiele telefoons en computers in de les, ter bevordering van de concentratie.

Publieke taak

Vervolgens wil presentator Twan Huys verdergaan met het volgende onderwerp, maar Frans Timmermans breekt in. ‘Weet je wat enorm zou helpen?’, zegt hij. ‘Als we van kinderopvang weer een publieke taak maken. Zodat kinderen al heel vroeg kunnen worden opgevangen en daar talig worden opgevoed; daar iedere dag met goed Nederlands worden geconfronteerd. Dat moet al als ze twee jaar zijn. Daar kunnen we niet mee wachten totdat ze naar de basisschool gaan. Dan help je dit probleem echt op te lossen.’

Ook in het partijprogramma van GroenLinks zien we dit standpunt terug. Nieuw Sociaal Contract, de partij van Pieter Omtzigt, pleit er juist voor om de voorgenomen gratis kinderopvang terug te draaien. ‘Deze maatregel pakt vooral gunstig uit voor hogere inkomens, terwijl het effect op de arbeidsdeelname zeer beperkt is en er geen gunstig effect wordt verwacht op de ontwikkeling van kinderen’, staat er in het partijprogramma.

Meer politieke standpunten omtrent kinderopvang

Wil je in aanloop naar de verkiezingen in één overzicht bekijken wat de standpunten van alle partijen zijn omtrent kinderopvang? Dat kun je op de site van BOinK terugvinden >>

Bronnen: College Tour, BOinK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.