Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

FNV: ‘Werkgevers intimideren onze leden’

De FNV gaat werk maken van acties in de kinderopvang. De vakbond organiseert op 18 juni een actiedag voor ontevreden werknemers. Volgens de FNV worden leden geïntimideerd door de werkgevers. Op zijn beurt meldt werkgeversorganisatie BK incidentele acties bij leden, waarbij leuzen op straat werden geschreven.
Beeld FNV

De FNV beweert dat een aantal vakbondsleden tegen actievoeren hebben gestemd omdat er werkgevers zijn die hun werknemers intimideren. ‘Mensen worden bang gemaakt en onder druk gezet. De FNV vindt het ronduit onacceptabel en schandalig dat werkgevers zich zo gedragen. In de wet staat duidelijk dat je mag staken en actievoeren,’ aldus de FNV.

De vakbond organiseert een actiedag op 18 juni in Nieuwegein. ‘Dan komen we bij elkaar we in Nieuwegein voor een cao-actie. We zorgen ook voor een leuke activiteit voor (eigen) kinderen, dus neem ze vooral mee,’ aldus de aankondiging.

Graffiti-acties

Intussen maakt ook werkgeversvereniging BK melding van acties die als onaangenaam worden ervaren. ‘Voor de deur bij enkele leden van de BK heeft de FNV zogenoemde graffiti-acties gehouden, waarbij op de straat voor de deur bij locaties van leden leuzen zijn geschreven. Wij roepen leden op, mocht dit bij jullie ook gebeuren, rustig te blijven en hier relaxed mee om te gaan.’

Werkgeversorganisaties BK en BMK gaven eerder aan verbaasd te zijn over ‘het plotselinge ultimatum’ van vakbond FNV waarmee zij tijdens de cao-onderhandelingen zijn geconfronteerd.

De FNV dreigt met stakingen, terwijl BK en BMK van mening zijn dat ze gezien de omstandigheden een goed voorstel hebben gedaan, zeker in vergelijking met andere cao’s.

Over het daadwerkelijke aantal FNV-leden dat heeft meegedaan aan de stemming om tot actievoeren over te gaan, bestaat nog altijd onduidelijkheid. De FNV weigert hier mededelingen over te doen.

2 REACTIES

  1. Dat is een heel fideel reactie Kris! Wij zouden heel graag willen dat er meer ruimte was om iedereen een hoger salaris te geven. Zoals je zegt zijn er de toezichtregels en de BKR, maar ook de extra’s die de FNV graag in de CAO wil hebben, taakuren, opleidingen, vakantiebudget, het komt allemaal uit 2 componenten: de subsidiabele uurprijs en wat ouders daar bovenop willen en kunnen betalen.
    Zeker bij het algemeen verbindend verklaren zou de overheid moeten nadenken over de betaalbaarheid voor ouders. Moeten zij straks nóg meer gaan betalen? Of wordt kinderopvang “gratis” en halen we het dan uit de belastingen? Dan mag de overheid er nu alvast rekening mee houden dat de prijs per uur flink zal stijgen.
    De FNV zou er beter aan doen om samen met de branche te proberen om de regels minder star te krijgen, zodat.het probleem van de weekdruk flexibeler opgelost kan worden.

  2. Lees alle reacties
  3. Er waren bij de FNV stemmimg op de 1e avond 30 en de 2e avond 35 leden, veelal kaderleden die ook altijd bij alle overleggen of acties zijn. Die 75 mensen stemden, de overige 13.000 leden niet. Er zijn ruim 100.000 medewerkers in de sector. Je mag zelf bedenken hoe je dat interpreteert. Ik denk zelf dat als men niet genoeg handen op elkaar krijgt om echt overweldigend tegen te stemmen, dus echt duizenden mensen, FNV gewoon dit eindbod moet accepteren en een volgende ronde beter hun best moeten doen. Ik ben altijd blij met meer salaris en minder werkdruk maar zie niet in hoe stakingen de toezichtregels en BKR kunnen veranderen. Daar gaan werkgevers niet eens over. Maar het zal te maken hebben met gezichtsverlies van FNV om dat nu nog toe te geven. We willen rust, we willen een cao. Dat het gouden randje dit jaar niet lukt, ach… blij dat we nog werk hebben.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.