Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Flitsfaillissement Triodus leidt tot Kamervragen

Minister Asscher zei onlangs, na Kamervragen over het faillissement van kinderopvangorganisatie Estro, dat overnameconstructies zoals bij Estro in de toekomst minder vaak zouden voorkomen. Toch is het na een paar maanden weer raak in de kinderopvang. Het failliete Triodus wordt middels een pre-pack-constructie overgenomen door de SWKGroep. SP-Kamerlid Tjitske Siderius stelt Kamervragen over deze snelle overname.
Flitsfaillissement Triodus leidt tot Kamervragen
Foto: ANP

Toen uit het faillissementsverslag van kinderopvangorganisatie Estro bleek dat andere partijen dan de Britse investeerder H.I.G Capital weinig kansen hebben gehad om een voorstel voor overname te doen, vielen veel mensen over deze gang van zaken. De overname van Triodus door de SWKGroep verschilt op veel onderdelen sterk van die van Estro, maar er is ook een belangrijke overeenkomst: de veel bekritiseerde pre-pack-constructie. Deze constructie houdt in dat de overnamedeal al rond is, nog voordat het faillissement van, in dit geval, Triodus is uitgesproken.

Totale verrassing

Volgens Siderius van de SP waren er nog vijf partijen geïnteresseerd in de overname van Triodus. Zij wil dan ook graag van minister Asscher weten welke partijen dit zijn en onder welke condities de pre-pack-deal tussen SWKGroep en Triodus heeft plaatsgevonden. Zij wil ook weten of de vakbonden op de hoogte waren van de doorstart. Debbie van Leiden, vakbondsbestuurder bij Abvakabo FNV, liet eerder deze week nog weten dat de doorstart van Triodus als een ’totale verrassing’ kwam. Siderius wil graag weten of er bij de overname door SWK sprake is van een winstoogmerk en een langetermijninvestering.

De medewerkers van Triodus moeten op hun eigen baan solliciteren om aan de slag te kunnen bij SWKGroep. Vakbondsorganisatie Abvakabo FNV uit haar zorgen over hoeveel mensen daadwerkelijk meegaan. Lees meer

Incident

Asscher antwoordde tijdens het laatste Kameroverleg over de kinderopvang nog dat maatregelen uit 2012 ertoe zouden leiden dat overnameholdingconstructies fiscaal minder aantrekkelijk werden. Hij zag Estro dan ook als incident en hij voorspelde dat een overnameconstructie, waarbij het overgenomen bedrijf volgehangen wordt met schulden aan de holding, niet meer zou voorkomen. De vraag is of de pre pack-constructie van de SWKGroep en Triodus opnieuw een incident is of dat we meer van deze snelle overnames kunnen verwachten.

Kleinschaligheid

Siderius maakt zich zorgen over wat de schaalvergroting met de kinderopvangbranche doet en vraagt om de visie van minister Asscher op kleinschalige kinderopvang. Ook wil het SP-Kamerlid weten of de minister een overzicht kan maken van  inderopvangorganisaties die momenteel op omvallen staan. Lees hier al haar Kamervragen.

Teruglezen hoe de pre-pack-constructie van Estro tot stand kwam? Lees meer in het Dossier Estro >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.