Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Feel good: kinderdagverblijf Joepie de Poepie begint boodschappenkast

Bij kinderdagverblijf Joepie de Poepie in het Zeeuwse Hulst zijn ze met een mooi en inspirerend initiatief begonnen: de boodschappenkast. Om verspilling van boodschappen tegen te gaan én anderen te helpen.
supermarkt
Beeld: Pixabay / Squirrel photos

‘Iets over? Durf te geven. Iets nodig? Durf te nemen.’ is de tekst die op de kast prijkt om mensen over de drempel te helpen om van de kast gebruik te maken. De boodschappenkast bij kinderdagverblijf Joep de Poepie is een initiatief van onder meer pedagogisch medewerker Marieke Buijsse, zo meldt de lokale krant van Zeeland, PZC.

Voor iedereen

‘Het idee kwam op tijdens een brainstormsessie. We willen als kinderdagverblijf meer bijdragen aan de maatschappij’, zegt Marieke tegen PZC. Praktijkschool Hulst heeft de kast in elkaar geknutseld. Iedereen mag producten in de boodschappenkast stoppen. Denk aan spullen die thuis in de kast staan, maar niet (meer) gebruikt worden. Naast etenswaren zijn ook verzorgingsproducten zoals maandverband, luiers en shampoos zeer welkom. Daarnaast mag natuurlijk ook iedereen er iets uithalen.

Marieke: ‘De kast is beschikbaar voor iedereen: ouders, buurtbewoners, passanten: het maakt niet uit. We hopen dat mensen zich vrij voelen om iets mee te nemen wat ze kunnen gebruiken; dat openbaar delen ‘normaal’ wordt.’

Strijd tegen voedselverspilling

Marieke hoopt dat toekomstige gebruikers goed met het initiatief omgaan. ‘Zet geen ongepaste spullen in de kast, check eerst de houdbaarheidsdatum. Ook wij zullen er zelf af en toe spullen inzetten, maar ook uithalen. Op deze manier draagt Joepie de Poepie een steentje bij aan de strijd tegen voedselverspilling.’

Als de opvang gesloten is, gaat de kast op slot.

Bron: PZC

De klimaatverandering is een feit. Maar hoe zorgen we ervoor dat jonge kinderen opgroeien tot milieubewuste wezens die zich inzetten voor een duurzame samenleving? En op welke manier kan de kinderopvang hieraan bijdragen? Studenten van twee hogescholen beschrijven mooie voorbeelden van onze Vlaamse buren >> (premium)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.