Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

EVC-trajecten: wat is het verschil tussen de onderwijs- en de branchestandaard?

Stel: je wilt werken in de kinderopvang. Je hebt de nodige werkervaring en kennis, maar niet de juiste diploma's. Een EVC-traject kan uitkomst bieden: daarmee laat je werkervaring en kennis die je eerder hebt opgedaan officieel erkennen. In de kinderopvang heb je twee soorten EVC-trajecten: de onderwijsstandaard en de branchestandaard. Wat is het verschil?
evc-trajecten-wat-is-het-verschil-tussen-de-onderwijs-en-de-branchestandaard
fizkes / Getty Images / iStock

Arbeidsmarktplatform Kinderopvang Werkt! geeft antwoord op veelgestelde vragen over de twee EVC-trajecten. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties.

Allereerst: wat is het verschil tussen de EVC-onderwijsstandaard en de branchestandaard?

Het verschil zit hem voornamelijk in het doel van de aanvrager. Is het einddoel om een mbo- of hbo-diploma te halen? Dan kun je het beste voor een EVC-onderwijsstandaard kiezen. Na het behalen van dit certificaat, kun je deze verzilveren voor een diploma. Lees meer daarover op de website van het Nationaal Kenniscentrum EVC.

Heb je al een diploma en wil je vooral in kinderopvang aan de slag? Kies dan voor de branchestandaard. Beschik je al over alle competenties? Dan kun je met een EVC-aanbieder contact opnemen voor een passend EVC-certificaat. Dit certificaat kun je vervolgens bij cao-partijen inwisselen voor een erkend branchecertificaat. Zo kwalificeer je voor de functie van pedagogisch medewerker.

Welke route is het meest geschikt?

Heb je twijfels welke route het meest geschikt is voor jouw situatie? Bespreek dit dan met een EVC-aanbieder. Zij stellen de juiste vragen, zodat je zeker weet dat je de route kiest die bij jouw doel en competenties past.

Kan ik werken in de kinderopvang als ik bezig ben om een EVC-certificaat te halen?

Ja, dan kan. Met de onderwijsstandaard en de branchestandaard kun je competenties opdoen als je aan het werk bent als pedagogisch medewerker in ontwikkeling. Kijk wel goed met je werkgever of je voor de functie van pedagogisch medewerker in ontwikkeling in aanmerking komt; er zijn instroomeisen. Zo moet je minstens beschikken over een diploma niveau 3 of een havo- of vwo-diploma. Zie meer over de mogelijkheden in artikel 9.5 van de cao Kinderopvang.

Hoe weet ik of ik alle competenties heb voor de branchestandaard?

Kinderopvang Werkt! heeft een zelfscan ontwikkeld die je hiervoor kunt gebruiken. Hierin staan alle 35 competenties, inclusief uitleg. Meer informatie over de branchestandaard is hier te vinden.

Bron: Kinderopvangwerkt.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.