Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enquête evaluatie levensfasebudget: maak jij daar gebruik van?

De cao-partijen willen evalueren in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van het levensfasebudget. Hoeveel pedagogisch medewerkers maken daar gebruik van? Wat zijn de ervaringen? Hoe is de uitvoering? Vul de online enquête in.
enquete-evaluatie-levensfasebudget-maak-jij-daar-gebruik-van
Ponomariova_Maria / Getty Images / iStock

Sinds de cao Kinderopvang 2020-2021 is het mogelijk om te sparen voor een levensfasebudget. Wat houdt de regeling precies in?

Cao Kinderopvang

In artikel 7.4 van de cao Kinderopvang staat het volgende over het levensfasebudget:

  1. De medewerker heeft de mogelijkheid om te sparen voor een levensfasebudget. Ze kan dit levensfasebudget gebruiken voor haar duurzame inzetbaarheid in iedere levensfase. Dit om bij te dragen aan een betere balans tussen belasting en belastbaarheid. En aan gezond en vitaal kunnen blijven werken.
  2. Vullen van het levensfasebudget
  3. De medewerker kan aan het einde van ieder kalenderjaar uren toevoegen aan haar levensfasebudget. Ze mag hiervoor de uren van haar verlofbudget gebruiken (zie artikel 7.3). En ze mag hiervoor haar extra gewerkte uren of plus-uren gebruiken. Het aantal uur dat ze maximaal mag toevoegen is twee keer het gemiddeld aantal uur dat ze per week werkt (zie artikel 4.2 lid 3 en artikel 4.5 lid 3).
    Heeft de medewerker een voltijdbaan? Dan mag ze dus maximaal 66 uur van haar verlofbudget toevoegen en maximaal 72 uur aan extra gewerkte uren of plus-uren. In totaal maximaal 138 uur.
  4. De medewerker geeft aan het einde van ieder kalenderjaar aan haar werkgever door hoeveel uren ze wil sparen in haar levensfasebudget.
  5. Deze uren worden in geld toegevoegd aan het levensfasebudget. Het bedrag is gelijk aan het aantal uur dat de medewerker wil sparen maal het uursalaris dat voor haar geldt op 31 december van dat jaar.
  6. Het levensfasebudget wordt niet geïndexeerd. Dit betekent dat het bedrag in het levensfasebudget niet verhoogd wordt met de salarisstijgingen.
  7.  Het bedrag in het levensfasebudget mag maximaal gelijk zijn aan omgerekend 100 keer het gemiddeld aantal uur dat de medewerker per week werkt. Een medewerker mag dus maximaal 100 weken verlof sparen. Dit maximum is gelijk aan het maximum aantal weken dat een medewerker belastingvrij mag sparen. Wijzigt de belastingwetgeving? Dan wordt het levensfasebudget hierop aangepast.
  8.   Het bedrag in het levensfasebudget blijft uiterlijk tot het einde van het dienstverband bij de werkgever staan. Het bedrag kan niet meegenomen worden naar een andere werkgever.
  9. Opnemen uit het levensfasebudget
  10. Wil de medewerker verlof opnemen uit haar levensfasebudget? Dan doet ze dit in overleg met haar werkgever.
  11. Ze mag alleen voor de volgende doelen verlof opnemen:
  • Studieverlof
  • Ouderschapsverlof
  • Zorgverlof of mantelzorg
  • Wekelijks of tijdelijk minder werken om de werkbelasting te verminderen
  • Langdurig verlof (sabbatical)
  • Opname voorafgaand aan pensioen voor zover fiscale wet- en regelgeving dit toelaten

Lees meer >>

De cao-partijen hebben geconstateerd dat het levensfasebudget beperkt gebruikt wordt. Om die reden is in het cao-akkoord bij de huidige cao een afspraak opgenomen om het levensfasebudget te evalueren.

Online enquête

Pedagogisch medewerkers kunnen hun ervaringen met het levensfasebudget delen door de online enquête in te vullen. Dit kan tot en met donderdag 7 april 2022. Door deel te nemen aan de enquête, krijgen cao-partijen meer inzichten over de regeling en de uitvoerbaarheid daarvan in de praktijk. Klik hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.