Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Emotionele ravage zedenzaak blijft groot

De gevolgen van het stelselmatige kindermisbruik door Robert M. zijn onverminderd groot en ingrijpend. Dat is het Amsterdamse gerechtshof de afgelopen drie zittingsdagen van het proces in hoger beroep tegen M. gebleken. Ouders van misbruikte kinderen zijn emotioneel en vaak ook maatschappelijk in een vrije val geraakt door de zaak.
Emotionele ravage zedenzaak blijft groot

Ouders hebben het hof drie dagen lang kunnen vertellen wat het misbruik met hen, hun kinderen en hun gezinnen heeft gedaan. Dit gebeurde achter gesloten deuren, met het oog op de privacy van de betrokkenen. Het hof gaf vrijdag een samenvatting van wat de ouders in de rechtszaal voor het voetlicht hebben gebracht. Voorzitter Helma Tilleman zei dat het hof veel respect heeft voor de manier waarop de ouders zich staande houden.

Publiciteit opzoeken
Op een van de besloten dagen heeft een moeder M. gevraagd te beloven nooit de publiciteit te zoeken. M. deed dat niet, omdat hij eerst de uitspraak van het hof wil afwachten. Tegelijkertijd heeft hij bezworen dat hij, als hij iets voor de ouders kan doen, daarvoor openstaat. M. bleef het antwoord schuldig op de vraag waarom hij dan niet onomwonden wil beloven af te zien van iedere vorm van zelfgezochte publiciteit. ‘Ik zal niets doen wat de toekomst van de kinderen zal bemoeilijken’, zei M., cryptisch.

Schaamte en onzekerheid
Ouders hebben in hun verklaringen aan de rechter gezegd dat zij gebukt gaan onder een scala aan negatieve gevoelens. Onzekerheid, schaamte, schuldgevoel, woede, angst, twijfel en wantrouwen – het is slechts een greep eruit. Velen van hen zijn in therapie. Een aanzienlijk aantal is verhuisd, soms ook uit Amsterdam weg, om niet meer geconfronteerd te worden met de omgeving die aan het misbruik herinnert. Sommige ouders zijn uit elkaar gegaan. Werk en opleiding zijn soms opgegeven.

Smartengeld
Advocaat Richard Korver pleit vrijdag namens een grote groep ouders. Korver wil dat het hof de ouders als slachtoffer aanmerkt, zodat zij smartengeld kunnen eisen. De rechtbank deed dat vorig jaar niet. De rechter kende een groot aantal kinderen wel smartengeld toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.