Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eindejaarsuitkering bijna altijd uitgekeerd

Eindejaarsuitkering bijna altijd uitgekeerd

Uit een enquete onder 725 kinderopvangorganisaties blijkt dat 94 procent van hen de eindejaarsuitkering uitkeerden in 2008. In de situaties dat de eindejaarsuitkering (EJU) niet werd uitbetaald, zijn de organisaties met minder dan 50 medewerkers oververtegenwoordigd.

Ervaringen en knelpunten
In het CAO-akkoord zijn afspraken opgenomen over het monitoren van de uitvoeringspraktijk van de resultaatafhankelijke eindejaarsuitkering. Afgesproken is dat er een enquête gehouden zou worden onder medezeggenschap en directie over de ervaringen en eventuele knelpunten met de EJU. De enquête over de uitvoering van de Eindejaarsuitkering is uitgevoerd in augustus en september 2009. Het totale aantal respondenten was 725 personen. Er zijn 50 telefonische interviews uitgevoerd in de periode 21 september tot 21 oktober 2009 voor inkleuring en kwalitatieve inkleuring van de resultaten van de enquête.

Wrken aan ziekteverzuim populair
Tijdens de interviews en de enquete  werd veelvuldig opgemerkt dat het vinden van goede doelen moeilijk was. De doelen zijn vooral (69 procent) op organisatieniveau gesteld, 29 procent op locatieniveau, 27 procent op teamniveau en 23 procent op individueel niveau. De populairste onderwerpen zijn in deze volgorde: ziekteverzuim, financieel resultaat, pedagogische ontwikkeling, beroepsinhoudelijk en klanttevredenheid.

Eindejaarsuitkering als vaste uitkering
De tevredenheid over de CAO afspraak is in drie gelijke delen gescoord in de enquête. Een deel is tevreden met het werken aan doelen, stimuleren van resultaatgericht werken. Een ander deel vindt het ingewikkeld om vorm te geven. Doelen bepalen wordt benoemd als moeilijk en tijdrovend. En het andere derde deel ziet deze regeling graag omgezet in een vaste uitkering. Uit de telefonische diepte-interviews kwam er een scherpere tweedeling naar voren. Een deel wenst een geheel resultaatafhankelijke uitkering en een groter deel van de geïnterviewden wenst een vaste uitkering.

Bekijk hier de rapportage >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.