Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Effect maatregelen kinderopvang sterker dan gedacht’

Hoewel er in 2014 iets meer kinderen naar de kinderopvang gingen dan in 2013, is er geen reden om de vlag uit te hangen. Kinderen kwamen in 2014 nog altijd minder uren en kinderen uit de laagste inkomenscategorieën maakten steeds minder gebruik van kinderopvang. Verder nam het aantal baby’s in de kinderopvang af.
<p>Kinderen in de lagere inkomenscategorieën zijn massaal afgehaakt bij de kinderopvang. In totaal nam het aantal kinderen uit de laagste inkomensgroep met 19 procent af in 2014.</p>
Kinderen in de lagere inkomenscategorieën zijn massaal afgehaakt bij de kinderopvang. In totaal nam het aantal kinderen uit de laagste inkomensgroep met 19 procent af in 2014. - Foto: ANP

In 2013 gingen 637.000 kinderen naar de kinderopvang, in 2014 waren dit er 638.000. De lichte stijging van het aantal kinderen was vooral te danken aan de groep kinderen uit de hoogste inkomenscategorie. Voor hen was er in 2013 (voor het eerste kind) helemaal geen kinderopvangtoeslag meer. In 2014 is deze groep weer toegelaten tot de kinderopvangtoeslag-regeling. Zonder deze groep zou het aantal kinderen dat naar de kinderopvang ging in 2014 verder gedaald zijn.

Gedragseffecten

Dit zijn een paar conclusies uit een cijferoverzicht van het ministerie van Sociale Zaken over 2014. Minister Asscher heeft de belangrijkste conclusies in een brief uiteen gezet. De minister geeft in de brief toe dat het gedragseffect van maatregelen in de kinderopvang sterker is dan van tevoren was verwacht. ‘De bezuinigingen uit 2012 en 2013 beïnvloeden vermoedelijk nog steeds de keuze van ouders om al dan niet gebruik te maken van kinderopvang.’ Maar de minister kijkt ook naar andere oorzaken: de economische crisis en de demografie. Het aantal baby’s nam af in 2014, al lijkt er na 2014 weer een kleine stijging van het aantal geboorten te zijn.

Flexibele contracten

Van de 638.000 kinderen die in 2014 naar de kinderopvang gingen, gingen er 255.000 naar de dagopvang, 285.000 naar de bso en 98.000 naar een gastouder. Kinderen gingen gemiddeld 86 uur per maand naar de dagopvang en 38 uur per maand naar de buitenschoolse opvang. Minister Asscher denkt dat het grotere flexibele aanbod voor ouders ertoe heeft bijgedragen dat ouders minder uren afnemen. Zij hoeven bijvoorbeeld niet meer de volle 52 weken opvang per jaar af te nemen.

Lage inkomensgroepen

Kinderen in de lagere inkomenscategorieën zijn massaal afgehaakt bij de kinderopvang. In totaal nam het aantal kinderen uit de laagste inkomensgroep met 19 procent af in 2014. In de inkomensgroep erboven: 130 procent van het minimumloon tot een modaal inkomen was de uitval het grootst: 22 procent. Hoe hoger de inkomenscategorieën, hoe lager de uitval, waarbij het aantal kinderen uit de hoogste inkomensgroep uiteraard sterk gestegen zijn. Zij hadden in 2013 namelijk geen recht meer op kinderopvangtoeslag, in 2014 wel.

Wat gebeurde er in 2014 met het aantal locaties, de uurtarieven en de arbeidsparticipatie van vaders en moeders? Lees meer conclusies over het jaar 2014 in dit artikel >>

Download hier de brief:

1 REACTIE

  1. kan iemand mij uitleggen waarom er wel kinderopvangtoeslag bij kinderopvang is, en niet bij een peuterspeelzaal. m.i. zou het kinderaantal  dat de opvang bezoekt hoger zijn. als je niet werkt krijg je ook geen kinderopvangtoeslag terwijl die groep het eigenlijk zo hard nodig heeft

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.