Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eetproblemen? ‘Laat kind spelen met groente en fruit’

Kinderen die tijdens het eten de kans krijgen om groente en fruit vast te houden, zijn minder vaak moeilijke eters. Dat blijkt uit onderzoek aan De Montfort University Leicester, dat gepubliceerd werd in het blad Appetite.
1spelenmeteten.jpg
Het spelen met voedsel bevordert het eetgedrag positief

Tijdens het onderzoek mochten kinderen met fruit en groente spelen en dat had een positieve invloed op hun consumptie daarvan: zij wilden er meer van eten dan kinderen die niet speelden met het eten. De uitkomsten van het onderzoek laten zien dat de zintuigelijke waarnemingen voelen en aanraken de kinderen aanmoedigden om gezonder te eten.

Plaatjes maken met voedsel

In het onderzoek werden 62 kleuters van drie en vier jaar oud over drie groepen verdeeld. Groep 1 kreeg groente en fruit. Aan de kleuters werd gevraagd om met het voedsel plaatjes na te maken uit het boek ‘Rupsje Nooitgenoeg’.
Groep 2 kreeg in plaats van voedsel knutselspullen om mee te spelen.
De derde groep kreeg dezelfde opdracht als groep 1, maar deze groep moest een onderzoeker aanwijzingen geven bij het namaken. Zelf kregen ze de groente en fruit niet in handen.

Meer eten proberen

Na de opdracht werd aan de kinderen gevraagd of zij wilden eten van het fruit en de groente. Opvallend was dat de kinderen uit groep 1 meer fruit en groente probeerden dan de andere kinderen. Ook fruit waar een gemiddeld kind minder bekend mee is, zoals granaatappel en kiwi.

Voedsel eigen maken

De onderzoekers denken dat de reden van de uitkomst is dat deze kinderen zich het voedsel eigen konden maken, omdat ze het daadwerkelijk vast hadden gepakt.

Bron: voeding.nu

Klinisch psycholoog Marilene de Zeeuw zit regelmatig bij gezinnen aan tafel waar een heuse loopgravenoorlog wordt uitgevochten tussen kinderen en ouders. Absoluut niet nodig, vindt ze. ‘Laat jonge kinderen kliederen met eten.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.