Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Eerste tweetalige gastouderopvang

Eindhoven krijgt de eerste tweetalige gastouderopvang van Nederland. Dat is al bijzonder, maar de tweede taal waarvoor is gekozen is al helemaal uniek: Duits. Miriam Muller opent gastouderopvang Het Hobbelpaard (0-4) waarop met de kinderen liedjes in haar eigen moedertaal worden gezongen.
Eerste tweetalige gastouderopvang
Foto: ANP XTRA

Op Kinderdagverblijven is te zien dat steeds meer locaties de kinderen Engels bieden. Miriam Muller van Het Hobbelpaard kiest juist voor de taal van onze oosterburen. ‘Ik heb voor Duits gekozen, omdat ik zelf heel goed ben in die taal. Tot mijn vijftiende woonde ik in Duitsland. De kinderen zullen door mijn opvang niet zelf Duits leren spreken, maar raken wel bekend met de klanken van een andere taal.’ De gastouder merkt dat haar moedertaal nogal negatief bekend staat in Nederland. ‘Op de middelbare scholen vinden kinderen het vak Duits vaak stom. Ik hoop dat de kinderen van mijn opvang juist een positieve herinnering aan de taal overhouden.’

Nederlands

De hoofdtaal op de opvang blijft het Nederlands. Dit is volgens de regelgeving ook verplicht. De voertaal in de kinderopvang en dus ook in de gastouderopvang moet volgens de GGD altijd Nederlands zijn. ‘Zelf spreek ik ook altijd Nederlands met de kinderen. Het Duits breng ik terug in activiteiten zoals zingen en lezen. Daarnaast doen we extra activiteiten die met mijn cultuur te maken hebben, zoals het bakken van koekjes met Kerst.’ Muller merkt dat haar opvang het nu goed doet bij stellen die zelf ook hun kinderen tweetalig opvoeden, waarbij een van de ouders zelf Duits als moedertaal heeft.

Het aantal peuteracademies in Nederland neemt volgens het Algemeen Dagblad gestaag toe. Op deze academies leren kinderen al vanaf drie jaar Engels. Het is niet bewezen of deze voorschoolse educatie beklijft. Lees meer >>

1 REACTIE

  1. Leuk initiatief maar het is niet de eerste tweetalige gastouderopvang van Nederland want ik run sinds 2005 de tweetalige (Frans/Nederlands) gastouderopvang "La petite classe". Ik ben een Française en woon 18 jaar in Nederland (16 jaar in Amsterdam en nu 2 jaar in Badhoevedorp). Ik heb de PABO gedaan en heb zelf 5 tweetalige kinderen (tussen 7 en 14 jaar). Bij mij komen er veel kinderen van expats die Frans spreken maar er komen ook Nederlandse kinderen met wie ik Nederlands spreek en die spelenderwijs Frans leren. We eten ook op z'n Frans (een viergangenmenu, "home made") en de kinderen krijgen veel van de Franse cultuur mee. Groetjes.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.