Eerste duizend dagen zijn levensbepalend’

De eerste duizend dagen – vanaf de conceptie tot peuter – zijn levensbepalend. Daarom is stimulatie en één-op-één begeleiding bij baby’s ontzettend belangrijk, stelt professor Tessa Roseboom. Zij schreef het boek De eerste 1000 dagen.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: iStock

In de loop der jaren is er veel onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van baby’s. Het blijkt dat de eerste duizend dagen, vanaf de conceptie, bepalend zijn voor de rest van een mensenleven. Een verkeerde start kan veel gevolgen hebben op latere leeftijd, mentaal én lichamelijk.

Onderzoek

Tessa Roseboom, hoogleraar Vroege ontwikkeling en gezondheid aan de Faculteit der Geneeskunde van de Universiteit van Amsterdam, doet al twintig jaar lang onderzoek naar vroegontwikkeling. ‘Ik begon met onderzoek naar baby’s die geboren zijn in de hongerwinter. Lessen die we daaruit geleerd hebben, heb ik vertaald naar allerlei studies naar het leven nu.’

0
1379

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.