Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eén orgaan voor medezeggenschap IKC

Kinderopvang- en onderwijsorganisatie UN1EK heeft als eerste organisatie de medezeggenschap voor ouders en medewerkers in opvang én onderwijs in één orgaan geregeld. Op 7 maart werd de centrale UN1EK-raad geïnstalleerd.
Medezeggenschap IKC.jpg
Foto: Fotolia

Claudia Doesburg van het college van bestuur van de organisatie is trots op deze mijlpaal. ‘Onze nieuwe medezeggenschapsstructuur is uniek in Nederland. We hebben de tijd genomen om een goede structuur en reglementen te ontwikkelen.’ Ouders en medewerkers van opvang en onderwijs vormden samen een werkgroep. Met steun van een jurist van Van Doorne ontwikkelden ze een nieuwe structuur, een statuut en reglementen. In de reglementen is onder andere vastgelegd dat bij adviesaanvragen wordt uitgegaan van de optelsom van de medezeggenschapsrechten die voor onderwijs én opvang van toepassing zijn.

IKC-raad

De centrale UN1EK-raad bestaat uit afgevaardigden van de ondernemingsraad, de centrale oudercommissie kinderopvang en de gemeenschappelijke medezeggenschapsraad. In totaal zijn dit acht leden met een evenredige verdeling van ouders en medewerkers van onderwijs en kinderopvang. Ook op locatieniveau werken de verschillende afgevaardigden samen in één IKC-raad. Nu nog heeft UN1EK vijf integrale kindcentra, maar in de toekomst worden dit er meer. Van alle IKC’s komt één afgevaardigde in een adviesraad terecht. Deze adviesraad bereidt samen met de centrale UN1EK-raad de formele adviezen aan het bestuur voor.

Gjalt Jellesma sprak zich een jaar geleden positief uit over het wetsvoorstel Versterking positie ouders . ‘Er is een belangrijke stap gezet naar meer zeggenschap voor ouders. Lees meer

Eén aanspreekpunt

Het grote voordeel van deze manier van werken is dat zowel het college van bestuur als de IKC-directeuren één aanspreekpunt voor alle onderwerpen binnen onderwijs en opvang hebben. In een persbericht spreekt UN1EK de hoop uit dat er nu een efficiënte, heldere en transparante besluitvormingscyclus ontstaan. Tegelijk met de nieuwe medezeggenschapsstructuur introduceert UN1EK een nieuwe digitale communicatiestructuur.

Kinderparticipatie

UN1EK heeft in Vlaardingen, Maassluis en Schiedam vijf integrale kindcentra, dertien basisscholen, dertien peuterspeelzalen en zeventien kindcentra voor hele dagopvang en/of buitenschoolse opvang. Voor dit jaar staat ook op de planning om de medezeggenschap van kinderen in iedere locatie in te richten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.