Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ed Buitenhek: ‘Toegankelijkheid kinderopvang in gedrang door recordstijging tarieven’

Volgens berekeningen van Bureau Buitenhek stevent de kinderopvangbranche af op een recordstijging van de verkooptarieven voor 2023. Dit als gevolg van de kostenstijging voor zowel personeel als overige kosten.
kind met mama naar school
Beeld: AdobeStock

Dat meldt Ed Buitenhek in zijn column op de site van Bureau Buitenhek, adviesbureau voor kinderopvang, onderwijs en gemeenten. De vergoeding van het Rijk voor ouders neemt volgend jaar met 5,5 procent toe. Toch is dit volgens Bureau Buitenhek onvoldoende om de kostenstijging van aanbieders te dekken. Het gevolg? De toegankelijkheid van de kinderopvang komt verder in het gedrang.

Inflatie

De gemiddelde tariefstijging voor 2022 bedroeg ongeveer 3 procent. Die tarieven werden eind 2021 in overleg met de oudercommissies vastgesteld op basis van de verwachte cao-ontwikkelingen en inflatie. Helaas viel de inflatie door de Oekraïnecrisis een stuk hoger uit dan eind 2021 verwacht werd. De daadwerkelijke inflatie loopt nu al op tot ruim 11 procent. Dat betekent dat de tarieven in 2022 veel te weinig zijn verhoogd om die extra kostenstijgingen te dekken, aldus Buitenhek.

Recordstijging

Als alle aanbieders de volledige kostenstijgingen doorberekenen in de verkooptarieven, zal de tariefstijging in 2023 tussen de 7 en 10 procent uitkomen, volgens berekeningen van het adviesbureau. ‘Dat betekent voor gebruikers van kinderopvang dat, naast energie en boodschappen, ook opvang een extra deuk in het huishoudbudget van 2023 zal slaan’, aldus Ed Buitenhek.

Ed Buitenhek

Huurstijgingen

Daarnaast geeft Bureau Buitenhek nog een belangrijke kanttekening voor houders. Bij de prognose is het namelijk de vraag of alle aanbieders zich realiseren dat in de meeste huurcontracten van opvangpanden de jaarlijkse huurverhoging is gekoppeld aan de inflatie via de consumentenprijsindex (CPI). Dat zou betekenen dat er een huurverhoging van 12 procent kan worden opgelegd – wederom een record. Ook deze verhoging zal in de tarieven van 2023 belanden. Dat kan betekenen dat de marges volgend jaar onder druk komen te staan, tenzij kinderopvangaanbieders verhuurders kunnen overtuigen concessies te doen en de huurverhoging niet of beperkt door te voeren.

Kabinetsbeleid

Die concessies zijn volgens Bureau Buitenhek niet terug te zien bij het kabinetsbeleid. In de Kamerbrief wordt nog gerekend met een huidig personeelstekort van 5.000 medewerkers dat – in een scenario zonder gratis kinderopvang – pas in 2031 zou oplopen naar 7.000. Met de bijna-gratis-opvang-plannen van het kabinet zal echter het aantal openstaande vacatures vele malen hoger zijn in 2031. Kinderopvang werkt! heeft al eens berekend dat er in 2031 50.000 extra medewerkers nodig zijn als de plannen van het kabinet doorgaan.

Lees hier de volledige column van Ed Buitenhek op zijn site, waarin hij meer uitleg geeft over het oplopende personeelstekort en waarin hij aan de hand van cijfers en prognoses zijn mening geeft over de plannen van het kabinet voor de kinderopvangbranche >>

Brusselse ouders zijn het zat. Vanwege het personeelstekort in de kinderopvang kunnen kinderen soms maar één op de drie weken terecht op hun eigen kinderopvang. Daarom starten zij noodgedwongen een eigen kinderopvang, die ze binnenkort letterlijk op de stoep van de Vlaamse minister van Welzijn, Hilde Crevits, organiseren. ‘We willen de minister met de neus op de feiten drukken. Dit is niet alleen een Brussels probleem.’ Lees hier meer >>

Bron: Bureau Buitenhek

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.