Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duurste gemeenten halveren legekosten gastouders

Blaricum, Eemnes en Laren, de gemeenten met de hoogste legekosten voor registratie van gastouders in het Landelijke Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP), gaan de kosten voor gastouders halveren. Het bedrag is nu nog ruim 1000 euro. Dit wordt naar alle waarschijnlijkheid 503 euro.
Duurste gemeenten halveren legekosten gastouders
Foto: ANP Photo

Als enige gemeenten berekenen Blaricum, Eemnes en Laren meer dan 1000 euro aan gastouders die zich in het Register willen inschrijven. Voor veel startende gastouders is dit een hoog bedrag, soms zo hoog dat ze ervan afzien te beginnen als gastouder.

Brief

De Vereniging GastOuderBranche en de Brancheorganisatie Kinderopvang trokken aan de bel over de hoge legekosten. Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher schreef de drie gemeenten aan met het verzoek de legekosten voor gastouders te verlagen.

Gemeenteraad

De brief lijkt effect te hebben. Het bedrag van 503 euro is een voorstel van de Colleges van B&W. Dit bedrag is gebaseerd op wat andere gemeenten berekenen voor registratie in het LRKP. Ook willen de drie Gooise gemeenten niet alle kosten rechtstreeks doorberekenen aan de aanvrager. Als de gemeenteraad akkoord gaat, geldt het nieuwe legebedrag met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2013. Het doorgeven van wijzigingen in het Landelijke Register is al kosteloos en dit blijft zo.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.