Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Duitsland zoekt meer pm’ers voor betere kwaliteit

Pedagogisch medewerkers in Duitse kinderdagverblijven en bso's hebben zoveel kinderen onder hun hoede, dat hierdoor de kwaliteit van de opvang verslechtert. Dit blijkt uit een kwaliteitsonderzoek onder Duitse opvanglocaties, uitgevoerd door de Bertelsmann-stichting. Volgens de stichting zijn er minimaal 120 duizend extra pedagogisch medewerkers nodig.
Duitsland zoekt meer pm'ers voor betere kwaliteit
Foto: ANP Kippa

Duitsland heeft flink in de kinderopvangsector geïnvesteerd. Alle peuters hebben recht op een plekje in het kinderdagverblijf of bij een gastouder. Dat leidt tot een enorme groei van het gebruik van kinderopvang in Duitsland. In veel gemeenten is de vraag groter dan het aanbod. Het gevolg is dat groepen te groot worden en dat pm’ers verantwoordelijk zijn voor teveel kinderen.

Leidster-kindratio

De Bertelmann-stichting constateerde grote verschillen in de opvang van kinderen onder de drie jaar. In Oost-Duitsland is de ratio gemiddeld één pm’er op 6,3 kinderen, zoals in de gemeente Sachsen-Anhalt. In West-Duitsland is dit één pm’er op 3,8 kinderen. In de opvang van kinderen vanaf 3 jaar zijn die verschillen nog groter. Daar vangen pm’ers in Oost-Duitsland gemiddeld 12,7 kinderen op per persoon en in West-Duitsland zijn dit 9,1 kinderen. De uitschieters zijn Bremen waar één pm’er verantwoordelijk is voor 7,7 kinderen en Mecklenburg-Vorpommern waar één persoon gemiddeld 14,9 kinderen moet opvangen.

In Nederland onderzoekt het NCKO de kwaliteit in de kinderopvang. In de dagopvang gebeurde dat voor het laatst in 2012 en in de bso in 2011.

Kwaliteitsstandaard

Onderzoekers van de stichting adviseren een verantwoordelijkheid in de kinderopvang per persoon van maximaal drie kinderen onder de 3 jaar en maximaal 7,5 kinderen vanaf 3 jaar. Pas dan is de opvoeding in de kinderopvang zinvol en van waarde. Onderzoeker Jörg Dräger: ‘Het is de hoogste tijd dat er landelijke kwaliteitsstandaarden worden afgesproken zodat alle kinderopvanglocaties een bijdrage leveren aan ontwikkeling en educatie van kinderen.’

Geld investeren

Een pm’er kan in Duitsland gemiddeld 75 procent van zijn of haar tijd besteden aan het kind. De overige tijd moet worden besteed aan vergaderingen, overleggen en bijscholing. Om nog eens 120 duizend pm’ers aan het werk te krijgen in de kinderopvang, moet jaarlijks 5 miljard meer geïnvesteerd worden dan de overheid nu doet. De onderzoekers adviseren de overheid dit wel te doen om zo het effect van kinderopvang zo groot mogelijk te laten zijn.

Nederlandse pm’ers gaan op zoek naar een baan in Duitsland. Daar is namelijk een tekort aan goed opgeleide pedagogisch medewerkers. Wat moet je regelen aan papierwerk en verzekeringen om in Duitsland aan de slag te gaan? Negen tips.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.