Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Driekwart medewerkers heeft zorgen over kwaliteit

Medewerkers in de kinderopvang maken zich zorgen over de kwaliteit op de groepen. Door bezuinigingen komt er meer werk op hun bordje, terwijl ze daar niet meer uren voor krijgen. Vakbond Abvakabo FNV ondervroeg ruim 2200 medewerkers en 76 procent zegt dat de kwaliteit in de kinderopvang onder druk staat. In consumentenprogramma KASSA uitten drie medewerkers anoniem hun zorgen.
Driekwart medewerkers heeft zorgen over kwaliteit
Foto: ANP Photo

Ilse van der Weiden van de Abvakabo: ‘Pedagogisch medewerkers hebben onder andere de taken van de huishoudelijke medewerkers erbij gekregen en van de pedagoog die door bezuinigingen vertrokken is.’ Een anonieme medewerker schetst een veelvoorkomende scène waarin ze met de afwas bezig is, terwijl ze eigenlijk liever bij de kinderen wil zijn.

Leidster-kindratio

31 procent van de medewerkers staat weleens met te weinig medewerkers op de groep, blijkt verder uit de enquête. Een pedagogisch medewerker vertelt dat haar manager heeft gevraagd om met de administratie te sjoemelen. Voor de inspectie leek het zo net of ze de hele dag gewerkt had met een stagiaire, terwijl ze in werkelijkheid alleen stond op de groep. Verder hebben veel medewerkers de ervaring ‘dat er met kinderen wordt geleurd om de groepen vol te krijgen’. Dat is geheel tegen de wet kinderopvang in die voorschrift dat kinderen een vaste stamgroep moeten hebben.

NCKO-ondoerzoek

De ervaringen van medewerkers sluiten niet aan bij recente NCKO-onderzoeken naar de kwaliteit in de kinderopvang. ‘Die is sinds jaren weer eens gestegen,’ zegt ook hoogleraar Kinderopvang Ruben Fukkink. Al kent ook Fukkink de signalen dat de leidster-kindratio niet overal heilig is. ‘Deze managers nemen de branche en hun vak niet serieus, en bovenal zichzelf niet.’

Onder druk

Lex Staal van de Brancheorganisatie Kinderopvang herkent de anonieme verslagen ook niet als algemeen landelijk beeld, maar weet wel dat ondernemers onder druk staan om met minder middelen de kwaliteit hoog te houden. ‘Er is in twee jaar tijd, één miljard euro op de kinderopvang bezuinigd. Natuurlijk mag de wet niet overtreden worden, en hierover blijf ik in gesprek met onze achterban. De 100 miljoen euro extra die is toegezegd, is een klein begin om de positieve resultaten op kwaliteit voort te zetten.’

Bekijk hier de uitzending van KASSA

7 REACTIES

 1. D Z: heel herkenbaar! Natuurlijk zullen er ook nog goede kdvs bestaan,maar in mijn omgeving regent t alleen maar klachten… De GGD inspecteur was heel streng bij mij als gastouder (terecht.want ouders brengen hun kostbaarste bezit bij je), maar hoe vaak ik op het kdv heb meegemaakt dat dingen door de vingers werden gezien of hoe wij als PW ‘er een mooi verhaal moesten vertellen omdat we anders onze baan kwijt zouden raken…. Bah,bah,bah!

 2. Lees alle reacties
 3. ook ik wil niet meer werken in de kinderopvang, hoe men denkt met kwaliteit om te gaan gaat tegen mijn gevoel in. baby’s die van bed naar box worden verhuist om maar als voorbeeld te noemen, men is totaal niet bezig met de ontwikkeling van de kinderen. Dat heeft niets met de crisis te maken maar met beleid . En ga je er tegen in dan wordt het op je werk, je heel moeilijk gemaakt.

 4. Ja. Je moet medewerkers serieus nemen en ja, de crisis brengt veranderingen met zich mee. Daarin wordt er een beroep gedaan op de flexibiliteit van de medewerkers. Er zullen ongetwijfeld organisaties zijn die niet voldoen aan de norm maar mijn ervaring is dat dit juist zorgt voor een andere blik op het werk en hoe je dat in veranderende omstandigheden bekijkt hoe je dat anders kunt organiseren/inrichten. Dat doe je samen; medewerkers, leidinggevende en directie. Wat ik heb gezien is dat er in goed overleg toch meer mogelijk is zonder dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Ik ben trots op hoe we dat samen doen!
  jammer dat dat voor anderen niet het geval is.

 5. En de pm’ er die durft helaas al jaren niets te zeggen, angst voor hun baan. De verhalen bij Kassa, klonken mij in ieder geval zeer bekend, helaas, ik kan er ondertussen een aardig boekje over schrijven en is toch echt mijn ervaring bij allemaal organisaties geweest die bij Staal in de branchevereniging een behoorlijke postitie innemen….
  Het is om te huilen dat de ervaringen van de medewerker in twijfel worden getrokken. Dat zijn nu juist de mensen die de kinderopvang tot een kwalitatief hoger niveau kunnen opschroeven, neem ze dan ook serieus!

 6. Probleem leidster-kindratio, geleur met kinderen en groepen ombuigen naar verticale groepen om zo de bezetting optimaal te kunnen houden, is al jaren een doorn in het oog van de pedagogisch medewerker. Deze pedagogisch medewerker komt doodmoe thuis en vraagt zichzelf af wat ze, behalve overleven, nu écht voor en met de kinderen heeft gedaan die dag, anders dan de basis van eten, drinken en verschonen. Fabriekswerk lijkt het wel.
  Onbegrijpelijk, nee ongelofelijk dat Staal met met stalen gezicht durft te beweren dat hij geen notie heeft van de misstanden. Allemaal commercieel belang daar in de brancheorganisatie.
  Eerst de Wet Kinderopvang, toen moesten we met zijn allen HKZ gecertificeerd zijn. De leidsters waren zo druk met meten van de voedingswaren en het leren om de auditvragen juist te kunnen beantwoorden en ondertussen die kinderen maar wachten, wachten op hun boterham. En nu, nu geven we de crisis en de bezuinigingen de schuld, deels juist, maar wel een goede gelegenheid om het kaf van het koren te scheiden. Ouder is kritischer en kan winkelen met de KOT en doet dat dan ook. Jammer dat de kleine kinderopvangondernemer, die wel bewust van 1 of 2 groepen kinderopvang heeft gekozen, deze oneerlijke strijd niet wint tegen de organisatie die roepen; NU 2 maanden GRATIS luiers, kom bij ons!

 7. Het is crisis voor Kinderopvangorganisaties. Alle extraatjes zijn wegbezuinigd: geen groepshulp en/of huishoudelijke hulp meer. Er moet dus een stapje meer gedaan worden door de beroepskrachten op de werkvloer en dat is even wennen. Maar, zij lopen nog op de werkvloer…..dat is lang niet iedere pedagogisch medewerker gegeven…… Waarmee ik niet wil zeggen dat organisaties zich niet meer aan de regels hoeven te houden. Integendeel !!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.