Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Driekwart kinderopvangondernemers heeft vraaguitval

Vraaguitval

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft 75 procent van de kinderopvanglocaties minder vraag naar opvang gehad door de bezuinigingen in de sector. Bij 8 procent van de ondernemers in de kinderopvang is de vraaguitval opgelopen tot meer dan 20 procent. Dat concludeert de Brancheorganisatie Kinderopvang op basis van een enquête onder haar leden.

Ook vraaguitval gastouderopvang
Opvallend is ook de vraaguitval onder gastouders. Daar waar vaak wordt verondersteld dat zij juist profiteren van de bezuinigingen omdat gastouders opvang per uur in rekening brengen, blijkt 56 procent van de gastouders te maken te hebben met een vraaguitval. Vorig jaar was dit nog 14 procent. 57 procent van de vraagouders zegt gastouderopvang helemaal op en 22 procent neemt minder dag(delen) af. De woordvoerder van de Brancheorganisatie Kinderopvang wijst op de vervuiling van het Landelijk Register Kinderopvang waarin nog veel gastouders vermeld staan die niet meer bestaan of inactief zijn. Dit geeft een vertekend beeld van of er nou meer gastouders bijkomen of niet.

Trend zet door
In het laatste kwartaal van 2011 meldde 66 procent van de kinderopvanglocaties al een terugloop in de vraag naar opvang. In sommige gevallen komt bijna een kwart minder kinderen over de vloer. ‘De trend zet zich door. Voor ondernemers betekent deze ontwikkeling dat ze in financiële problemen kunnen komen, terwijl ouders besloten hebben om minder te gaan werken omdat de opvang te duur wordt’, aldus een woordvoerster.

Tweede bezuinigingsronde
De brancheorganisatie vreest dat ook de komende tijd de vraag naar kinderopvang zal afnemen. ‘In 2013 komt er nog een tweede bezuinigingsronde aan’, blikt de woordvoerster vooruit. Aan de teruglopende vraag zit ook een positieve kant. Had in december nog 13 procent van de ondernemers een wachtlijst, nu nog maar 8 procent.

Bekijk hier de belangrijkste resultaten >>

Lees meer nieuws in het Dossier Bezuinigingen >>

Bron: ANP
Foto: ANP

1 REACTIE

  1. De overheid heeft in 2005/2006 aangegeven dat er voor ouders voldoende keuze moest zijn m.b.t. de kinderopvang. De zo genaamde marktwerking, vraag en aanbod. Niet op heel veel wachtlijsten staan tegen betaling (wat in die jaren normaal was) en dan maar afwachten, waar of wie het eerste was met het aanbieden van een kindplaats.
    Naar mijn inziens is dit nu op het pad gekomen van de kinderopvang. Veel verschillende soorten opvang en veel aanbieders, met veel m2, ouders hebben het voor het kiezen. Aantal geboortes is afgenomen in 2011 t.o.v. 2010 en ik verwacht dat het dit jaar ook nog afneemt. Een natuurlijk (tijd)proces.
    In de Kinderopvangtoeslag is flink gesneden. Waardoor ouders ook andere soorten opvang zijn gaan overwegen/gebruiken.
    Voor veel ondernemingen en ondernemers is dit niet wat ze willen horen, maar wel de realiteit. Ouders willen goede kinderopvang tegen een redelijk prijs en waar er ruimte is voor flexabiliteit e.d. en als kinderopvangaanbieder moet je onderscheiden.
    Ik wens de (vernieuwende) ondernemers in de kinderopvang gezonde creatieve geest toe, waarbij samenwerken aan kwaliteit hoog in het vaandel staat.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.