Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Doorbreek de cirkel van geweld’

De Week tegen Kindermishandeling is bijna afgelopen. Taskforce kindermishandeling doet daarom nog één keer de oproep: ‘kom in actie bij een vermoeden van kindermishandeling’ en ‘Er is maar één iemand nodig om de cirkel van geweld te doorbreken.’
'Doorbreek de cirkel van geweld'
Foto: iStock

In Nederland worden jaarlijks 119.000 kinderen mishandeld. Er zijn dus 119.000 omstanders nodig die de cirkel van fysiek en verbaal geweld kunnen doorbreken. Om dit te symboliseren startte de Taskforce een campagne om 119.000 selfie-foto’s te verzamelen. De selfies zijn te herkennen aan de hashtag #laatzenietbarsten. Ook vraagt de Taskforce aan de mensen die meedoen om een kauwgombel te blazen als ze de selfie nemen. Deze bel staat symbool voor het onbezorgde, vrolijke en onbevangen kind. Wanneer de kauwgom niet voorhanden is, volstaat de hashtag. Een ieder kan ook de eigen profielfoto (op Facebook of Twitter) fotoshoppen met een kauwgombel ervoor.

Is de meldcode kindermishandeling efficiënt? GGD-inspecteurs voerden gesprekken met pm’ers over de meldcode over de meldcode. Pm’ers vinden de meldcode ‘heel belangrijk’  maar het is ‘zo veel’ waardoor het niet leesbaar is. Ook wordt er gezegd dat de meldcode niet is geraadpleegd, omdat deze ‘zo zwaar’ is. Eva Leijen, GGD-inspecteur, schreef er een weblog over >>

Professionele hulp

‘Met zo’n selfie geven mensen aan dat ze in actie komen bij een vermoeden van kindermishandeling. De 119.000 foto’s zijn een steunbetuiging aan het mishandelde kind’, zegt Jan-Dirk Sprokkereef, vice-voorzitter van de Taskforce. ‘Het is belangrijk dat mensen in actie komen als ze zich zorgen maken om een kind. Soms is het mogelijk om met simpele, praktische hulp de ouders een eind op weg te helpen. Mensen kunnen hun zorgen met de betrokkenen bespreken. Als men opziet tegen zo’n gesprek, kan een ieder altijd terecht bij Veilig Thuis via 0800-2000. Daar krijgt men een hulpverlener aan de telefoon die samen met hem of haar bekijkt welke stappen gezet kunnen worden en welke professionele hulp nodig is. Bellen kan ook anoniem’, aldus Sprokkereef.

Lees meer over de Week tegen Kindermishandeling >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.