Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dit cijfer geven medewerkers in de kinderopvang aan hun werkplezier

Het aantal vacatures in de kinderopvang neemt explosief toe en de werkdruk is hoog. Werken we nog met plezier in de branche?, vroeg Kinderopvang werkt! zich af. Tipje van de sluier: uit onderzoek van het samenwerkingsverband blijkt (meestal) van wel.
Beeld: iStock

Uit een verdiepend onderzoek van juni 2022 en een werknemersonderzoek uit september 2022, blijkt dat pedagogisch medewerkers gemiddeld een 7,1 geven voor werkplezier. Opvallend is dat mensen met een leidinggevende of staffunctie gemiddeld 1,1 punten hoger geven aan hun werkplezier: een 8,2. Samen komt dit uit op een gemiddelde van 7,8 voor werkgeluk in de kinderopvang.

Meer werkplezier?

Hoe er (nog) meer werkplezier gecreëerd kan worden onder medewerkers in de kinderopvang? De respondenten geven aan dat onder meer betere communicatie met de leidinggevende, ontwikkelmogelijkheden, ondersteuning, erkenning en waardering én minder werkdruk daaraan bijdragen. Maar liefst meer dan de helft van de respondenten, 57 procent, geeft aan de werkdruk te hoog te vinden.

Overzicht

Bekijk de visual met de belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek hier:

 

Beeld: Kinderopvang werkt!

Bekijk hier de originele visual van Kinderopvang werkt! op ware grootte >>

Terwijl werkgevers, branchepartijen en ministers alles uit de kast halen om de werkdruk in de kinderopvang aan te kaarten én oplossingen te vinden, zijn de cijfers van arbeidsmarktplatform Kinderopvang werkt! allerminst positief: 57 procent van de medewerkers vindt de werkdruk (veel) te hoog. De meest genoemde oorzaak? Het personeelstekort en overwerken. Bekijk hier meer resultaten >>

Bron: Kinderopvang werkt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.