Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Discrimineert de Belastingdienst bij controleren kinderopvangtoeslag?

De Autoriteit Persoonsgegevens is een onderzoek gestart naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst bij het controleren van kinderopvangtoeslag. Aanleiding: klachten van een gastouderbureau uit Eindhoven en een kinderdagverblijf uit Almere.
Hoofdkantoor van de Belastingdienst. Foto: ANP

Wie wordt wel en wie wordt niet gecontroleerd bij kinderopvangtoeslag? De Belastingdienst bezit gegevens over de tweede nationaliteit van ouders en gebruikt die om te bepalen wie er gecontroleerd wordt bij kinderopvangtoeslag, blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws, meldt Trouw.

Onderzoek

De Nederlandse gegevensbeschermingsautoriteit en tevens zelfstandig bestuursorgaan Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is een onderzoek gestart naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst.

Tweede nationaliteit

Tijdens een bijeenkomst met een ambtenaar van de Belastingdienst in 2016 ontdekte een gastouderbureau in Eindhoven dat de ambtenaar in een Excel-bestand de tweede nationaliteit van de vraagouders bijhield. Bij een kinderdagverblijf in Almere werden kregen alleen ouders van buitenlandse komaf te maken met stopzetting van toeslagen, terwijl ouders met alleen de Nederlandse nationaliteit in eerste instantie geen problemen ondervonden, zo meldt Trouw.

Verboden

Volgens de AP is het bijna altijd verboden om bijzondere gegevens omtrent ras en etniciteit vast te leggen. Nu wordt onderzocht of dat bij de Belastingdienst indirect toch gebeurd. Uit een brief van de Belastingdienst, die in bezit is van Trouw en RTL, blijkt dat de AP in 2017 aan de Belastingdienst vroeg of die beschikt over de tweede nationaliteit van toeslaggerechtigden en of nationaliteit gebruikt wordt in risicoselectie voor controle, maar beide werd ontkend.

Basisregistratie Personen

In antwoord op vragen erkent de dienst nu wel dat de nationaliteitsgegevens worden gebruikt bij controles, maar die komen automatisch uit de Basisregistratie Personen (BRP). Daarmee wordt gecontroleerd of een ouder die kinderopvangtoeslag aanvraagt, de Nederlandse nationaliteit bezit. Maar sinds 2015 wordt de tweede nationaliteit niet meer bijgehouden in de BRP. Daar staat nu alleen geregistreerd of iemand Nederlander is of niet.

Ministerie Binnenlandse Zaken

De Belastingdienst zegt ‘oorspronkelijke gegevens in de BRP’, waaronder de tweede nationaliteiten, en ‘momenteel de mogelijkheden te bezien om deze gegevens te schonen in de systemen’. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties reageert verbaasd en stelt dat de Belastingdienst geen autorisatie heeft voor het vragen naar en bijhouden van nationaliteiten.

Bron: Trouw.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.