Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dik kind heeft grote kans op hartziekten’

Dikke

Kinderen die te dik zijn, hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Twee derde van de kinderen met ernstige obesitas loopt een groter risico daarop. Dat blijkt uit een studie van het VUmc, uitgevoerd onder Nederlandse kinderartsen. Zij onderzochten kinderen met obesitas die tussen 2005 en 2007 de polikliniek bezochten.

Verhoogde bloeddruk
Zelfs kinderen tussen de 2 en 12 jaar kampten al met een of meer risicofactoren op hart- en vaatziekten. Zo had van de onderzochte kinderen ruim de helft al een verhoogde bloeddruk en bij de helft van de kinderen was het cholesterolgehalte in het bloed te hoog. Bij één op de zeven kinderen werd een verhoogde bloedsuiker gevonden.

Veel Turkse en Marokkaanse kinderen
Obesitas kwam meer bij jongens dan bij meisjes onder de 12 jaar voor. Bij kinderen boven de 12 jaar was dat andersom. In alle leeftijdscategorieën zaten relatief veel Turkse en Marokkaanse kinderen.

Morbide obesitas
In totaal ging het om ongeveer 300 kinderen die ‘morbide obesitas’ hadden, ofwel een Body Mass Index (BMI) van meer dan 35. Hoewel de BMI voor kinderen en volwassenen niet een op een naar elkaar te vertalen is, komt een BMI van meer dan 35 neer op veel te zwaar. Ter vergelijking: een volwassen man van 85 kilo en 1,80 meter lang, is te zwaar: 85 kilo gedeeld door (1,80 meter)2 = een BMI van 26,23.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.