Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diagnose autisme al bij peuters te stellen

Bij kinderen van twee jaar is de diagnose autisme al te stellen. Dat concludeert kinderpsychiater Emma van Daalen in haar promotieonderzoek dat ze uitvoerde aan het UMC Utrecht. Hoe vroeger je de diagnose kunt stellen, hoe sneller een kind ervoor behandeld kan worden.

Begeleiding misgelopen
Nu wordt de diagnose vaak pas gesteld als een kind al op de lagere school zit. Het heeft dan jaren van begeleiding misgelopen, bijvoorbeeld op een medisch kinderdagverblijf. Van Daalen onderzocht tweehonderd kinderen van ongeveer twee jaar met ontwikkelingsproblemen die verdacht waren van autisme spectrum stoornissen. Bij jonge kinderen kun je nog niet alle criteria testen, maar drie van de twaalf criteria wel. Ze testte 80 van de 200 kinderen positief. Anderhalf jaar later bleek dat negentig procent van die groep inderdaad een autismestoornis te hebben.

Niet te genezen
Hoe eerder de diagnose, hoe eerder de behandeling kan starten. Autisme is zeer waarschijnlijk nooit te genezen, maar wel te behandelen. Met speciale therapie kan achterstand in taal, motoriek en speelvaarigheden worden beperkt.