Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar wenperiode baby’s

De overgang van thuis naar de opvang is zowel voor baby als ouder een spannende periode. Universiteit Leiden start een onderzoek naar hoe dit vormgegeven wordt en wat er beter kan. De werkgroep zoekt kinderopvangorganisaties in de Randstad die aan het onderzoek mee willen doen.
iStock

Helaas is dat onderzoek stopgezet, vanwege de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus. Universiteit Leiden bedankt de deelnemers voor hun inzet en zal de resultaten t.z.t. aan hen terugkoppelen.

Het onderzoek houdt in dat er wordt gekeken naar wat kinderopvangorganisaties nu al doen om de overgangsperiode van thuis naar de opvang gemakkelijk te maken. Er wordt gekeken naar de rol die pedagogisch medewerkers hierin spelen. En of er methoden zijn die de overgang kunnen vergemakkelijken, bijvoorbeeld door te werken aan de kwaliteit van de relatie tussen pm’ers en baby’s.

Videotraining of telefoongesprekken

Dat de overgang van baby’s (tot 6 maanden oud) van thuis naar de opvang spannend is voor ouders, wordt aangenomen. Maar dit is nog niet eerder wetenschappelijk onderzocht. In het onderzoek ontvangt een deel van de pedagogisch medewerkers een videotraining om de kwaliteit van één-op-één interacties tussen pm’ers en baby’s te bevorderen. Ouders krijgen een kleine rol in de videotraining. De andere pedagogisch medewerkers die deelnemen, krijgen telefoongesprekken waarin het wennen wordt besproken. Dit gesprek vindt ook een keer met de ouder plaats.

Een fijne start

Deelnemers kunnen niet kiezen voor een methode. Dit wordt per toeval bepaald. Het onderzoek heet ‘Thuis in de opvang: een fijne start voor baby’s.’ De programmagroep Opvoeding en Ontwikkeling van de Universiteit Leiden voert het onderzoek uit.  Een focusgroep bestaande uit pedagogen van verschillende kinderopvangorganisaties en een belangenvereniging denken mee over de uitvoering en implementatie van ons onderzoek.

Lees meer over het onderzoek op deze website. Organisaties die mee willen doen, kunnen zich hier ook aanmelden.

In de rubriek Vraag het de Pedagoog: Sommige baby’s zijn al vroeg eenkennig. Zo ook de baby die pm’er Lotte straks op de groep krijgt. Ze is daarnaast erg nieuwsgierig en daardoor snel overprikkeld. Lotte wil zich graag goed voorbereiden op haar komst. Hoe pakt ze dit aan? Pedagoog Marieke Grijpink geeft advies.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.