Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De bso gesloten houden doet meer kwaad dan goed’

Vanwege de sluiting van de bso zijn ouders na schooltijd noodgedwongen veel onderweg met hun kinderen, waardoor het risico op besmettingen veel groter wordt. Door de bso regulier te openen kunnen maatregelen beter worden nageleefd. Die oproep doen BMK, BK en BOinK aan minister Koolmees van SZW.
Afbeelding van Mammiya via Pixabay

De reguliere bso is sinds medio december 2020 gesloten, aldus de oproep. Alleen noodopvang voor kwetsbare kinderen en kinderen van ouders met een cruciaal beroep is toegestaan. Nu al meer dan twee maanden zitten in die noodopvang van de bso kinderen van verschillende scholen kriskras door elkaar.

Daarnaast wordt de behoefte aan de opening van de bso voor álle kinderen steeds groter. Want meer ouders zijn weer aan het werk, en zij ervaren druk van werkgevers om volledig beschikbaar te zijn. Dat gaat niet als ze hun kind uit school moeten halen en ’s middags zelf moeten opvangen.

Andere constructies

Daarom bedenken ouders andere constructies: ze vangen elkaars kinderen op en maken gebruik van buitenschoolse activiteiten. Die activiteiten worden door allerlei partijen georganiseerd waarop ieder toezicht ontbreekt.

Deze oplossingen zorgen voor meer vermenging, aldus de oproep. Kinderen uit verschillende ‘bubbels’ komen ook met elkaar in aanraking bij zwemles en andere sporten. De positieve effecten bij het tegengaan van kruisbesmettingen worden volledig teniet gedaan. Het gesloten houden van de bso doet daarom meer kwaad dan goed.

Lage besmettingscijfers

In de noodopvang op de bso loopt de bezetting vaak op tot boven de 50% en soms zelfs tot 100%. Er worden nu ook al kinderen van verschillende scholen en klassen op één locatie en in één groepsruimte opgevangen.

Ondanks deze hoge bezetting zijn er geen aanwijzingen dat dit extra besmettingen tot gevolg heeft. Sterker nog: het percentage besmettingen onder het aantal geteste kinderen neemt in de afgelopen weken steeds af. Het percentage besmettingen onder het aantal geteste medewerkers in het basisonderwijs en de bso ligt beduidend lager dan het landelijk gemiddelde.

De bso kan verantwoord open

Met locatie-specifieke maatregelen kan de kinderopvang vermenging in de bso goed inperken. Daarvoor liggen de plannen al lang klaar. Daarom pleiten de branchepartijen ervoor de bso snel weer volledig te openen, voor álle kinderen.

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.