Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘De aanpak van kindermishandeling is teamwork’

Welke dilemma’s ervaren pedagogisch medewerkers om aan de slag te gaan met de Meldcode Kindermishandeling? De Werkgroep Meldcode in de Kinderopvang besprak dit tijdens de eerste (digitale) bijeenkomst. Het doel? Input leveren voor landelijk beleid in de strijd tegen kindermishandeling.
veerkracht vergroten bij kinderen met toxische stress
Rudy and Peter Skitterians/Pixabay

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: kinderopvangmedewerkers spelen een belangrijke rol in de strijd tegen kinderopvang. Professionals zijn dagelijks in (nauw) contact met kinderen en gezinnen en willen niets liever dan dat kinderen goed in hun vel zitten en optimale ontwikkelkansen krijgen.

Kindermishandeling

Helaas is kindermishandeling en huiselijk geweld nog altijd aan de orde van de dag. De kans is groot dat je als kinderopvangprofessional in aanraking komt met een kind dat te maken heeft met emotionele of fysieke mishandeling en/of huiselijk geweld. Hoe ga je daarmee om?

Meldcode

Pedagogisch medewerkers zijn verplicht bij een vermoeden van kindermishandeling de stappen van de Meldcode te volgen. Op papier klinkt dat makkelijk, maar in de praktijk is dat een stuk lastiger. 40 aandachtsfunctionarissen kwamen op 13 oktober 2020 bijeen tijdens een eerste (digitale) bijeenkomst om hierover door te praten met elkaar.

Werkgroep Meldcode in de Kinderopvang

De Werkgroep is een initiatief van de BK en BMK en zal in drie bijeenkomsten concreet aan de slag gaan met:

– Professionalisering: goede tips en voorbeelden uitwisselen, literatuur verspreiden en casussen bespreken. Experts uitnodigen op een bepaald onderdeel voor verdieping.

– Input leveren voor landelijk beleid en de strijd tegen kindermishandeling: aandachtspunten van meerdere leden worden door de BK en BMK samengebracht en meegenomen naar relevante landelijke partijen en overleggen.

Stap ‘0’

Zij bespraken stap ‘0’ van de Meldcode: bereidwilligheid creëren bij professionals om te handelen. Ofwel: hoe motiveer je collega’s om te signaleren en gesprekken aan te gaan met ouders? Als er bij pm’ers weerstand leeft om aan de slag te gaan, is het bijna onmogelijk om de volgende stappen van de Meldcode goed te kunnen doorlopen. Pm’ers zijn nodig om de eerste stappen (samen) mee te doorlopen. De aanpak van kindermishandeling is teamwork.

Handelingsverlegenheid

Tijdens de bijeenkomst bespraken aandachtsfunctionarissen waarom pm’ers soms handelingsverlegenheid ervaren bij vermoedens van kindermishandeling. Dit deden zij aan de hand van casussen uit de praktijk. Pm’ers geven aan bang te zijn voor bagatelliseren, angst voor aanspreken/veroordelen van ouders, angst voor de gevolgen voor het kind of voor de band met de ouders. Ook is er soms sprake van onkunde: ‘Wat moet ik dan zeggen?’, onzekerheid over de eigen observatie, angst voor de manager, angst voor verhalen binnen ene dorp/ouders tegenkomen (binnen een kleine gemeenschap).

Hoe ga je in gesprek met je collega? Bekijk de tips en adviezen die de werkgroep met elkaar deelde tijdens de bijeenkomst. Lees het volledige verslag >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.