Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Daagt dreumes Kevin ons uit?’

Cynthia en haar collega's zijn dol op de ondernemende peuter Kevin, maar waarom zit hij steeds aan de kachel, terwijl is verteld dat dat niet mag? Daagt Kevin hen uit?
Pedaogische-vraag.jpg
Kevin draait aan de kachel en zegt stralend 'nee'. Daagt hij de pm'ers uit? Of is er iets anders aan de hand? - Foto: iStock

Vraag van pm’er Cynthia: ‘Kevin, een dreumes van bijna anderhalf, zit al vanaf drie maanden bij ons op de verticale groep. Het is een vrolijk en ondernemend mannetje. Sinds een paar weken heeft hij de knop van de verwarming ontdekt. Hij mag daar niet aankomen, wij vinden dat gevaarlijk, dus wij leren hem dat af. Maar nu speelt het volgende: Kevin loopt steeds naar de verwarming en als hij de knop vast heeft met zijn handje kijkt hij ons aan en zegt dan stralend: “Nee”. Hij weet dus dat het niet mag! Daagt hij ons uit? En hoe kunnen wij dit gedrag het beste stoppen?

Antwoord Annemiek Waage

Beste Cynthia,

‘Ik zie het helemaal voor me! Ik denk echter niet dat hij al weet dat het niet mag, maar dat er iets anders aan de hand is. Waarschijnlijk zeggen jullie steeds nee tegen Kevin als hij richting de verwarmingsknop loopt. Kevin lijkt het woord nee aan zijn gedrag te hebben gekoppeld. Stralend zegt hij dus nee als hij weer naar de verwarmingsknop gaat. Niet omdat hij jullie uitdaagt, maar hij laat zien dat hij weet hoe het moet, namelijk nee zeggen als je dat doet. Dat doen jullie namelijk ook!

Het beste is om Kevin met duidelijke (maar vriendelijke) woorden weg te halen bij de knop en hem materiaal aan te bieden dat bij zijn interesses aansluit. Iets in de trant van: hiermee mag het wel.

‘Hoe vaak begint een zin met ‘nee’?

Ook is het belangrijk om te benoemen wat hij doet en te benoemen wat jij wilt. Het is wellicht niet prettig om zo feedback te krijgen, maar ik wil jullie graag uitdagen: kijk en luister eens naar elkaar: hoe vaak begint een zin met: ‘Nee’? Niet alleen in deze situatie, maar eigenlijk de hele dag door!’

Marieke Grijpink en Annemieke Waage beantwoorden regelmatig pedagogische vragen van pedagogisch medewerkers en gastouders. Bijvoorbeeld deze:

Pedagogische vragen

  • ‘Arief spreekt geen Nederlands, hoe kan ik hem helpen?’ Lees meer
  • ‘Waarom wil Kees geen feestmuts op?’ Lees meer
  • ‘Meisje wil niet verschoond worden’ Lees meer
  • Kinderen moeten van ouders een kusje geven’ Lees meer
  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
  • ‘Meehelpen? Daar betaalt mama toch voor?’ Lees meer >>
  • ‘Moeder neemt geen afscheid. Wat nu?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.