Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Conclusie Volkskrantartikel is ‘kulverhaal’

Volgens bureau Buitenhek Management & Consult is de conclusie van het artikel dat De Volkskrant vandaag over de kwaliteit van de kinderopvang heeft gepresenteerd niet op feiten gebaseerd.
1Kulverhaal.jpg
‘De conclusie in de Volkskrant dat bij “meer dan de helft van de Nederlandse kinderopvangverblijven de veiligheid niet in orde is

De Volkskrant meldde vanmorgen dat er bij meer dan de helft van de Nederlandse kinderopvangverblijven reden tot zorg is voor toezichthouder GGD GHOR Nederland. Dat baseert de krant op ‘eigen onderzoek’. Maar een kijkje in de meest recente inspectierapporten van de GGD haalt deze conclusie onmiddellijk onderuit.

Rode lijst

De Volkskrant noemt onder andere alle zes de kinderopvanglocaties in Raalte als voorbeelden waar het flink mis zou zijn. Maar uit de inspectierapporten blijkt dat deze locaties allemaal voldoen aan alle wettelijke eisen. Ze hebben de meest recente – en vaak onaangekondigde – inspectie van de GGD met vlag en wimpel doorstaan. Ook drie locaties in Ede staan op de ‘rode lijst’ van de Volkskrant. Een check op de meest recente inspectierapporten laat zien dat ook deze locaties alles op orde hebben. De recente Landelijke Rapportage 2015 Toezicht en Handhaving Kinderopvang van de Inspectie van het Onderwijs (september 2016) laat hetzelfde beeld zien, aldus Buitenhek.

De GGD heeft zorgen over de kwaliteit van kinderopvanglocaties. Daarbij valt op dat kinderopvang in armere buurten gemiddeld slechter scoort op kwaliteit dan kinderopvang in rijkere buurten. Lees meer over het Volkskrant-onderzoek

Kulverhaal

De kleuraanduiding ‘rood’ heeft betrekking op de risicoprofielen, waarin de GGD alle locaties heeft ingedeeld. Veel rode locaties bevinden zich in achterstandswijken. De Volkskrant suggereert dus eigenlijk dat er in achterstandswijken slechtere opvangkwaliteit wordt geboden. Bureau Buitenhek wijst deze conclusie resoluut van de hand. ‘De conclusie in de Volkskrant dat bij “meer dan de helft van de Nederlandse kinderopvangverblijven de veiligheid niet in orde is, er te weinig leidsters op een groep staan of er serieuze klachten zijn” is een kulverhaal’, stelt Buitenhek in zijn reactie. ‘Daarmee is de conclusie van de krant – dat er in achterstandswijken slechtere opvangkwaliteit wordt geboden – verdachter dan de rode locaties die nu als inferieur worden weggezet.’

Risicoprofiel en kwaliteit

De inspectie van de GGD bezoekt locaties vaak onaangekondigd. Een locatie met een rood profiel wordt in principe het vaakst bezocht. De kleuraanduiding zegt echter niets over de kwaliteit van de locatie, geeft ook minister Asscher (Sociale Zaken) in een reactie aan. ‘Daar zijn andere instrumenten voor, zoals het openbare inspectierapport.’ De meest recente inspectierapporten kunnen eenvoudig worden ingezien via www.lrkp.nl.

4 REACTIES

  1. Minister Asscher is de Tweede Kamer ondertussen nog meerdere antwoorden mbt het risicoprofiel verschuldigd. Hopelijk verheldert diens antwoord wat het risicoprofiel nu eigenlijk zegt want daar draait de opgelaaide discussie om.
    Als het profiel helemaal niets zegt, roept dat eveneens vragen op.
    @buitenhek: de hoofredacteur Volkskrant heeft diens keutel (althans: uw interpretatie van diens blog) inmiddels genuanceerd cq ingetrokken. Noch de betrokken volkskrantmedewerker (zoals de b.o.b. stelt), noch de WOB-data krijgen de zwarte piet, maar de redacteur cq hoofdredacteur die verantwoordelijk waren voor de kop en herschreven inleiding.
    Ook de juridisch beladen term 'oordeel' had niet gebruikt moeten worden.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.