Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Combinatie werk en kinderen is zwaar

Combinatie werk en kinderen is zwaar

De combinatie van werken en het hebben van kinderen is zwaar en stressvol. Dit antwoordt een meerderheid van de vijfhonderd respondenten (van wie het merendeel vrouw) in een door de Abvakabo FNV gehouden onderzoek. Werk- en crèchetijden die niet goed op elkaar aansluiten en het regelen van extra opvang bij een ziek kind, zijn veelgenoemde oorzaken voor de stress.

Wat kan er beter?
Tijdgebrek, vermoeidheid en schuldgevoel zijn andere gevolgen van het combineren van een baan met kinderen. Slechts een op de vijf slaagt erin werk en privé goed op elkaar af te stemmen. De respondenten hebben wel suggesties ter verbetering. Flexibele werktijden, de aanwezigheid van kolfruimtes en een langer bevallings- en kraamverlof zouden bijdragen aan minder stress.

Kinderen staan carrière in de weg
Opvallend is dat bijna de helft (48%) vindt dat kinderen een carrièrestap in de weg staan. Hoewel de meeste mensen niet willen stoppen met werken vanwege kinderen, zegt een op de drie (31%) dit wel ooit overwogen te hebben, onder meer vanwege de hoge kosten voor kinderopvang. 64 procent is wel minder gaan werken sinds er kinderen zijn. Iets minder dan de helft geeft toe dat het werk sinds er kinderen zijn minder goed wordt uitgevoerd dan toen er nog geen kinderen waren.

Het onderzoek is gepubliceerd in het ledenijdschrift van Abvakabo FNV. Bekijk hier het artikel >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.