Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Christelijk kinderdagverblijf mocht pm’er weigeren

Werken bij een christelijk kinderdagverblijf en niet lid zijn van de kerk. Voor kinderdagverblijf De Kleine Reus in Zwolle reden genoeg om het contract van een pedagogisch medewerker niet te verlengen. De vrouw voelt zich gediscrimineerd en stapte naar het College voor de Rechten van de Mens. Maar het College geeft het kinderdagverblijf gelijk.
Kinderdagverblijf De Kleine Reus mocht pm'er ontslaan vanwege christelijke gronden
Kinderdagverblijf De Kleine Reus mocht pm'er ontslaan vanwege christelijke gronden - Foto: ANP Xtra

De zaak zelf speelde zich al twee jaar geleden af. Toen de pedagogisch medewerker toe was aan een derde contractverlenging, kwam het lidmaatschap van de kerk ter sprake. Een van de eisen aan groepsleiders is dat zij meelevend lid zijn van een eigen kerkelijke gemeente. De vrouw ging in de beginperiode van haar werk op zoek naar een kerk, maar kwam tot de conclusie dat ze geen kerk nodig heeft om te geloven. Nadat haar contract niet werd verlengd, klopte ze aan bij het College van de Rechten van de Mens. Deze deed onlangs uitspraak.

Functie-eisen

Om de vrouw de kans te geven een nieuwe baan te vinden, heeft het kinderdagverblijf haar nog wel eenmalig een tijdelijk contract gegeven. Het kinderdagverblijf is van mening dat een christen zijn geloof blijvend moet voeden door middel van een actief kerklidmaatschap. Dat staat ook in de functie-eisen van een pedagogisch medewerker op dit kinderdagverblijf. Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat de vrouw op de hoogte was van deze eis voordat ze de baan aanging.

Regelmatige kerkgang

‘Je kunt niet op een eiland geloven’, stelt Sybe de Vries, advocaat van De Kleine Reus in Trouw. ‘Zonder voeding droogt het geloof op.’ De directie van de kinderopvang wil zelf niet reageren, uit angst dat zijn woorden verkeerd worden uitgelegd. Het had niet eens zoveel uitgemaakt bij welke kerk de vrouw zich had aangemeld, geeft de Vries toe. Ouders van het kinderdagverblijf zijn ook aangesloten bij diverse kerken. Wel is vereist dat de medewerker ‘meelevend lid’ moet zijn. De Vries legt uit dat dat vooral betrekking heeft op een regelmatige kerkgang.

Onderscheid

Natuurlijk is er wel een onderscheid gemaakt op grond van godsdienst, meldt het College, maar instellingen op godsdienstige grondslag mogen bepaalde eisen aan personeel stellen. De eisen moeten wel nodig zijn voor het realiseren van de grondslag van de instelling. Verder moeten de personeelseisen echt nodig zijn voor de functie, gelet op de grondslag van het kinderdagverblijf. Het College vindt de redenering van De Kleine Reus in Zwolle theologisch en geeft daar geen oordeel over. Wel is het College van mening dat de redenering ‘begrijpelijk’ en ‘niet onredelijk’ is. De vrouw voelt zich gediscrimineerd. In Trouw staat dat de vrouw goed functioneerde, dat ouders geen klachten hadden en dat ze keurig bad en zong met de kinderen.

Samenwerking christelijke basisscholen

Een kwart van de christelijke basisscholen vindt de levensbeschouwelijke identiteit van doorslaggevend belang om met een kinderopvangorganisatie samen te werken in een Integraal Kindcentrum (IKc). Dit blijkt uit een ledenpeiling van Verus, een belangenbehartiger van het christelijk onderwijs. Verus denkt dat christelijke basisscholen te weinig aansluiting kunnen vinden bij kinderopvangorganisaties. Lees meer >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.